Nem vagyok én nyúl! Hányszor hallottuk már a dühítő mondatot, amikor növényalapú, esetleg nyers fogással szerettünk volna kedveskedni a vendégeknek. Igaz, a magyar konyha klasszikusan nem salátázós, ideje lenne méltó helyükre tenni a tartalmas, ízgazdag, tápláló és változatos salátákat. Ha ezt nem is mi tesszük meg, azért megosztjuk a legkedvesebb receptjeinket.
Pekándiós-szőlős zöldsaláta, csirkével (kb. négy adag)
Roppanós zöldségek, a frissen sütött/hűtőből mentett/grill csirkével és hangsúlyos dresszinggel. Az édes és a sós megfelelő haromóniájára épül, és nagyon jól áll neki a pekándió is.
Hozzávalók:
- 40 dkg sült csirke (hűtőben megmaradt, esetleg grill, de ha frissen készül, akkor csíkokra vágva, joghurtban-mézben és kis curryben pácolva, 20 perccel készítés előtt)
- 1 szál angolzeller
- 15 dkg jégsaláta
- 20 dkg szőlő, félbevágva
- fél bögre durvára tört pekándió (pirítva még ízletesebb!)
A dresszinghez:
- 1/2bögrényi frissen készített majonéz
- 1/2 bögrényi görög joghurt
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 ek. méz
- 1 tk. friss citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Mandarinos-bébispenótos tésztasaláta, terijaki szósszal (kb. négy adag)
A Creme de la Crumb elég bombabiztos receptoldal, ha nem idegenkedünk a kicsit extrásított kényelmi ételektől. Ez a saláta az oldal ötletgazdájának, Tiffanynak a kedvence, és mi is rajongunk érte. Tápértékét illetően szépen kilép a saláta skatulyából, az ízei pedig visszatapsolósak. Fontos, hogy a dresszinget mindig étkezés előtt öntsük rá, mert a savak hamar megmarják a spenótleveleket, és össze is esnek.
Hozzávalók:
- 12 dkg farfalle tészta
- 4 bögrényi bébispenót
- 1/2 bögrényi aszalt vörösáfonya
- 1/2 bögrényi kesudió
- 4 db közepes mandarin
- 1/3 bögre frissen aprított koriander
A dresszinghez:
- 1/3 bögre terijaki szósz, lehetőleg a sűrűbb állagú
- 1/3 bögre rizs/almaecet
- 1/2 tk. fokhagymagmapor
- 1 ek. barnacukor
- 1/2 bögre növényi olaj (pl. fele-fele arányban olíva és szőlőmag)
- só
- frissen őrölt bors
Mediterrán saláta, valahol a Caesar és a Nicosiai között (kb. négy adag)
Ez a mennyei hibrid rengeteg ízzel, nyári emlékekkel teli, és elsősorban azokhoz szól, akik rajonganak a halételekért, és keresik az umamit. Tálaláskor a dresszinggel gondosan nyakon öntött kaprikra és salátára teszük a félbevágott tojásokat, erre kerül még egy kis szardella és parmezánforgács. Mellé pedig opcionálisan a pirított rusztikus péksütemény.
Hozzávalók:
- 3 db salátaszív
- 2 ek. kapribogyó
- 3 db főtt tojás
- ízlés szerint pirított rusztikus ciabatta
- 3-4 darab egész szardella
- parmezán
A dresszinghez:
- 1/3 bögrényi nagyon jó minőségű olívaolaj
- kb 2 ek. szardellapaszta
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 tojássárgája
Ez is érdekelhet:
(A képek illusztrációk. Forrásuk: Getty Images, Unsplash, Pxhere)
recept | saláta | receptek | bowl | zöldségek
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!