7 párizsi látványosság, amelynek az utazós bakancslistádon a helye

Ahogy Audrey Hepburn mondta: “Párizs mindig egy jó ötlet!”

Az örök város, Párizs, a fény, a szerelem, a művészetek városa, ahol megelevenedik a történelem és az utcákon sétálva egyből az 1800-as évek végén érezzük magunkat. Olyan hely, ahol járva-kelve akarva-akaratlanul eszünkbe jutnak a nagy festők, mint Monet, Gauguin, Renoir, Toulouse-Lautrec. Nem is beszélve van Gogh-ról, Cézanne-ról vagy Picassóról. Természetesen nem csak a festőket ihlette meg ez a hely: Rousseau, Sartre, Balzac, Hugo, Zola és Hemingway is előszeretettel ragadott tollat és vetette papírra elképzelt vagy valós események által inspirált gondolatait.

A Montmartre-n sétálva sokkal könnyebb elképzelni azt a bohém, szabados és kreatív életet, amely inspirálta, ösztönözte és el is pusztította ezeket a nagy művészlelkeket.

Ha szeretnénk magunkba szívni a párizsi kulturális élet minden egyes kis rezdülését, nem is kell mást tennünk, mint ellátogatni a következő helyekre:

Montmartre

Párizs egyik leggyönyörűbb és leglátványosabb része, a 130 méter magas Montmartre, a tetején a híres Sacré-Cœur bazilikával. A kluboknak, éttermeknek köszönhetően mindig pezsgő éjszakai élet várja az idelátogatókat.

Moulin Rouge

Ha éjszakai élet, akkor Moulin Rouge! A kabaréműsorairól, ledér öltözékeiről híres színházról mindenkinek a kurtizánok és a kán-kán jut eszébe. Meglepő, hogy milyen sok alkotást megihletett ez a hely? Szerintünk nem. A híres vörös szélmalom Párizs egyik jelképe, megérdemelten.

Café de la Rotonde

Haladjunk tovább a Montmartre-ről. Párizs másik híres negyede a Montparnasse. Picasso és más nagy művészek és filozófusok egyik kedvenc kávézója, a La Rotonde is itt található, amely 1911 óta üzemel. Libion, a tulajdonos híresen elnéző volt az odajáró festőkkel szemben: megengedte, hogy akár órákig üljenek egy kávéval az asztaluknál vagy fizetés helyett festményt kért tőlük, amelyet megtartott addig, amíg nem tudtak fizetni - az akkoriban a falakon lógó festményekért ma bármilyen múzeum vagy galéria vagyonokat fizetne.

Le Rocher de Cancale

A Rotonde után jöjjön egy híres, 1804-ben alapított étterem, a Le Rocher de Cancale, ahol a 19. században 10 birkahúsos, 17 borjúhúsos, 11 marhahúsos, 22 baromfi előételből, 27 “entremet-ből” és 30 különböző desszertből lehetett választani. Meglepő, hogy az arisztokrácia és Párizs krémje szívesen tartózkodott az opera- és színházi előadások után a Rocher de Cancale-ben? Még olyan híres alkotásokban is szerepel az étterem, mint a Balzac által írt Emberi színjáték.

Notre Dame

Ha már művekben szereplő helyekről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a Notre Dame-ot, a világ talán leghíresebb székesegyházát, amely gótikus stílusban épült és monumentális méreteivel, díszitettségével könnyen elkápráztatja a látogatókat. 1163-ban kezdték meg az építését, amelyet 1345-ben fejeztek be. Sajnos 2019-ben tűzvész ütött ki az épületben, kigyulladt a felállványozott torony és a tetőszerkezet egy rövidzárlat következtében.

Louvre

A Notre Dame-tól alig 1.5 kilométernyire található egy másik híres épület, a Louvre, amely a világ egyik legismertebb múzeuma, és 1793 óta Párizs legnagyobb kiállítóhelye, amely nem is meglepő, hiszen 72,735 négyzetméter. A híres francia művészek mellett megtalálható egyiptomi, iszlám, római, görög, stb. alkotások is, körülbelül 460,000 mű.

Az egyik itt található leghíresebb festmény a Mona Lisa, de érdemes megtekinteni a Méloszi Aphrodité-t, Hermaphroditus márványszobrát, A kánai menyegző c. festmény és még sok más. Érdemes időben jegyet foglalni a Louvre múzeumba, hiszen Párizs egyik legnagyobb látványossága évente több 100,000 turistát vonz.

Eiffel torony

Ha már legnagyobb látványosságokról volt szó, akkor érdemes megemlíteni a híres-neves Eiffel-tornyot, amelyet 1887 és 1889 között építettek az 1889-ben megrendezett Világvásárra. A torony 324 méteres magasságával könnyen kiemelkedik Párizs épületei közül, hatalmas méretei igazán igéző látványt nyújtanak, éppen ezért nem meglepő, hogy 2015-ben az Eiffel torony lett a legtöbb látogatót vonzó fizetős emlékmű: 6.91 millióan keresték fel.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom