A félretankolás esete: mit lehet tenni, ha dízel helyett benzin kerül a tankba?

Ha valaki kölcsönkap vagy bérel egy autót, akkor lehet, hogy megfeledkezik magáról, és véletlenül benzin helyett gázolajat tölt a kocsiba. Aki külföldön jár, és meglátja a gasoline feliratot, az pedig könnyen csapdába eshet, ha nincs megfelelő nyelvtudása. Ez a szó ugyanis nem gázolajat, hanem benzint jelent magyarul.

Szerencsés esetben az ember még időben észbe kap, amikor leemeli a pisztolyt, de emberek vagyunk és néha kikapcsol az agyunk. Lehet, hogy csak azután jön a felismerés, amikor már bekerült a nem megfelelő üzemanyag a tankba. A Tamorin Kft. elmondja, mit lehet tenni ebben az esetben.

Ha csak egy kevés nafta kerül a tankba

Amennyiben hamar a fejéhez csap az ember, hogy mit tett, akkor még viszonylag olcsón meg lehet előzni a nagyobb bajt. Ha még a töltőállomáson ráeszmél valaki az elkövetett hibára, akkor be kell tartani néhány egyszerű lépést, ennyi az egész.

Fontos, hogy ilyenkor egyetlen métert sem szabad megtenni az autóval. Hívni kell egy autómentőt, vagy pedig el kell vontatni üresben a legközelebbi dízel szervizbe. Ott a tank mosásával orvosolják a problémát. Persze azt az üzemanyagot, ami a tankba került, elbukja a félretankoló, ugyanakkor komolyabb kár nem keletkezik. Ezzel a megoldással ugyanis a befecskendező rendszert meg lehet kímélni.

A kifejezetten régebbi évjáratú kocsiknál azt mondják, ha a tank teljes űrtartalmának csak legfeljebb 5%-ába került benzin, akkor nem is kell más tenni, mint teletankolni dízellel. Ezt követően amint lehetőség nyílik rá, ismét érdemes rátankolni. A dízel ilyenkor olyan túlnyomó többségben van jelen, hogy elméletileg nem lehet gond. A modern kocsiknál ezzel nem érdemes kísérletezni, inkább érdemes az üzemanyagtartály átmosásánál maradni.

Mit kell tenni, ha sok benzin kerül a tankba?

Itt már nincs variációs lehetőség, akár régi, akár új kocsiról van szó, nem szabad elindulni vele. A mai befecskendező rendszerek rendkívül érzékenyek arra, hogy milyen üzemanyaggal van dolguk. Mindössze néhány kilométer megtételét követően el is kophatnak, mivel nem lesz megfelelő a kenés. Sőt, rosszabb esetben tűz is keletkezhet!

Jó tudni, hogy a modern kocsik a vezető oldali ajtó kinyitásának alkalmával üzemanyagot szívnak fel a tankból, hogy az indítás gyorsabbá váljon. Ilyenkor tehát nem elég egy helyben maradni az autóval, hanem a vezető oldali ajtót sem szabad kinyitni. Az anyósülés felől kell a kocsiba beszállni, és addig forgatni a kulcsot, amíg kiold a kormányzár. Ezután már félre lehet tolni a négykerekűt, amíg megérkezik a tréler, és irány a dízel szerviz. Ha a kocsi start-stop rendszerrel van felvértezve, akkor azt nem szabad bekapcsolni. A szervizben a szakemberek leengedik az üzemanyagot és alaposan kimossák a rendszert. Ezután a légtelenítésre kerül sor, majd feltöltik azzal, amivel kell: gázolajjal.

Aki már elindult az autójával, az hamarosan tapasztalhatja, hogy remegni kezd és leáll. Ez az injektorok cseréjét és a magasnyomású szivattyú meghibásodását vonhatja maga után.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom