Ahol a nap már szó szerint éget – A világ legforróbb helyei

"Régen minden jobb volt" – hallani egyre gyakrabban, ami elképzelhető, hogy a korábbi nyarakra is igaz, de annyi bizonyos: meg kell tanulunk együtt élni az egyre nehezebben elviselhető évszakkal. Lehet, hogy már júniusban is perzselőnek hat a nyár, ám a jelenlegi hőhullám sehol sincs ehhez a tíz helyhez képest, ahol egészen döbbenetes rekordok dőltek meg a múltban.

Death Valley, Kalifornia, USA

Furnace Creek tartja a valaha mért legmelegebb hőmérséklet rekordját: a sivatagi völgyben  56,7 Celsius-fokot mértek 1913 nyarán, ami nyilvánvalóan az emberi túlélés határait feszegetné.

Az adat hitelességéről ugyan folynak viták, de még ha tévesnek is bizonyulnak az adatok, Furnace Creek akkor is csúcsközelben tanyázik, mivel 2020 augusztusában 54,4 fokot mértek ott. Napjainkban az "átlagos" hőmérsékleti maximum elérheti a 47 fokot, és ha ez nem lenne elég, a Death Valley kiérdemelte az Államok legszárazabb helye címet is.

Ouargla, Algéria

A valaha Afrikában – megbízhatóan – mért legmagasabb hőmérséklet 51,3 Celsius-fok volt 2018. július 5-én az algériai Szahara-sivatagban fekvő Ouarglában.

Afrika rekordjára vonatkozóan számos történelmi állítás létezik – köztük a jelenlegi hivatalos rekordot jelentő 55 Celsius-fok a tunéziai Kebiliben –, de ezek mindegyike kétséges, mivel a gyarmati időszakban francia és olasz katonai mérések rögzítették.

Mitribah, Kuvait

Az ország északnyugati részén fekvő helyen 2016. július 21-én 53,9 Celsius-fokot regisztráltak.

Ez nemcsak a valaha mért harmadik legmagasabb hőmérsékletnek számít, hanem az ázsiai kontinentális régióban egyenesen rekordot jelent.

Bászra, Irak

2016. július 22-én írtunk, amikor 53,9 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az iraki Bászra nemzetközi repülőterén. Remélhetőleg senkinek sem késett a gépe.

Turbat, Pakisztán

A pakisztáni Beludzsisztán déli részén található Turbat városában 2017. május 28-án a valaha mért negyedik legmagasabb hőmérsékletet írták fel: 53.7 Celsius-fokot.

Dallol, Etiópia

Ezen a sóképződményekkel, savas forrásokkal és gázgejzírekkel tarkított hidrotermális mezőn 1960 és 1966 között 41 fokos átlagos napi maximális hőmérsékletet jegyeztek.

Az igencsak kiugró számok azt jelentik, hogy ott a legmagasabb az átlaghőmérséklet a Föld összes lakott helyeit tekintve.

Aziziyah, Líbia

A Tripolitól úgy negyven kilométerre, délre fekvő Jafara körzet egykori fővárosa egykoron a világ legmelegebb helye címet viselte – 1922-ben 58 Celsius-fokot regisztráltak a feljegyzések.

A megtisztelő (?) címtől 2012-ben fosztották meg, mivel a meteorológusok több tényező miatt is érvénytelennek nyilvánították az eredményt, például azért, mert a mérést végző személy tapasztalatlan volt.

A városban azonban még mindig rendszeresen mérnek 48 fok feletti hőmérsékletet a nyár közepén.

Quriyat, Omán

A fővárostól, Muscattól délkeletre fekvő Quriyat városában 2018. június 26-án mérték az eddigi legmagasabb minimum – azaz éjszakai – hőmérsékletet.

A hőmérő higanyszála azon az éjszakán nem ment 42,6 Celsius-fok alá, megdöntve ezzel a korábbi, szintén Ománban mért 41,9-es rekordot.

Dasht-e Loot, Irán

Ezen a sivatagi fennsíkon a legmelegebb a talajhőmérséklet a bolygón – a 2003 és 2009 között végzett műholdas mérések egészen elképesztő 70,7 Celsius fokos maximális hőmérsékletet mutattak ki.

A régió "természetesen" lakatlan.

Bandar-e Mahshahr, Irán

A forrongó városé a második legmagasabb hőindex – a hőindex a levegő hőmérsékletét és a relatív páratartalmat kombinálja. Bandar-e Mahshahrban 2015 júliusában 74 Celsius-fokos hőindexet regisztráltak (a legmagasabb feljegyzett hőmérséklet ott egyébként 51 fok volt).

Bolíviában, Chilében, Dél-Afrikában, vagy Ecuadorban olyan extrém tájakat láthatunk, amilyeneket legfeljebb ismeretterjesztő filmekből vagy természetfotósok képeiről ismerünk. Szépek, veszélyesek és tiszteletet parancsolnak. 

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

 

nyár | világ | hőmérséklet | forró | rekord

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom