Ezek most a világ legbizton­ságosabb városai

Európáé a győztes.

Az Economist Intelligence Unit közzétette a 2021-es Biztonságos Városok Indexét (Safe Cities Index), melynek élén Koppenhága áll, megelőzve Torontót és Szingapúrt.

Az index a személyes biztonságon kívül a digitális, környezeti, infrastrukturális és egészségügyi biztonságot vette figyelembe, valamint idén az egyes városok világjárványra adott reakcióját és a Covid-halálozási arányát is vizsgálta.

A rangsor összeállításakor várostervezési, járványtani, kockázatkezelői és fenntarthatósági szakértői véleményekre adtak.

Azokban az országokban, ahol a világjárvány elhatalmasodott, a városok esetében – leginkább a közlekedési csomópontok és a lakosok egymáshoz való közelsége miatt – a megbetegedések száma eleinte gyorsabban emelkedett, mint a környező vidéki területeken. Ezzel együtt a kezdeti halálozási arányok is magasabbak voltak – áll a jelentésben.

A világ tíz legbiztonságosabb városa:

  • Koppenhága
  • Toronto
  • Szingapúr
  • Sydney
  • Tokió
  • Amszterdam
  • Wellington
  • Hongkong
  • Melbourne
  • Stockholm

Az indoklás szerint Koppenhága a parkok, zöldterületek és vízi utak sokasága, valamint a világos Covid-irányelvek, a városi tisztviselőkbe vetett közbizalom és az alacsony korrupció miatt végzett az élen.

Lars Weiss, Koppenhága főpolgármestere az egyenlőséget dicsérte, mondván: "Koppenhágát nagy társadalmi kohézió és viszonylag szűk vagyoni különbségek jellemzik. Egy olyan városról van szó, ahol a takarítónő és a vezérigazgató is találkozhat egymással a helyi szupermarketben, és ahol a gyerekek ugyanabba az iskolába járnak. Ez a dán kultúra egyik sarokköve, és nagyban hozzájárul a bizalom és a biztonság kiemelkedő szintjéhez, amiből profitálunk." A dán főváros minden kategóriában az első hatban végzett, kivéve az egészségügyi biztonságot, ahol huszonhatodikként zárt.

Az Icelandair pedig több szempont szerint hasonlította össze a világ városait, köztük olyan tényezőkre tért ki, mint a fényszennyezés, a dugók, a lakosság boldogságának szintje, és a pihentető környezet. Ezek alapján ez a világ húsz legnyugodtabb városa.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

koppenhága | városai | nagy sztori | lista | legbiztonságosabb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom