A világ legszebb sivatagjai fittyet hánynak minden sztereotípiára

A sivatagokról könnyen gondoljuk azt, hogy egytől egyig kopárak, élettelenek. Ez azonban a lehető legmesszebb áll a valóságtól. Mert bár vannak olyan sivatagok, amelyek természetüknél fogva valóban kiesek, számos csodálatos táj van, ami gyönyörű titkokat, lélegzetelállító oázisokat, buja növényeket rejt. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Salar De Uyuni, Bolívia

Salar de Uyuni az egyik legegyedibb sivatag a világon, hiszen köszönhetően annak, hogy évente kevesebb mint tíz centiméter csapadék hullik, a táj felett a só vette át az uralmat.

A szokatlan sivatag helyén ugyanis egykor egy tó terült el, amely az évszázadok alatt szépen, lassan kiszáradt.

A folyamat eredményeként két kisebb, hatalmas sótartalmú tó jött létre, ezek a mai napig is láthatók. Egy felhőtlen napon a sivatag tükörré válik, elképesztően intenzív vizuális hatást kelt.

Atacama-sivatag, Chile

A Föld legszárazabb helyeként is ismert Atacamában lenyűgöző, ahogyan a növények rácáfolva minden környezeti viszontagságra, folyamatosan növekedésben vannak. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy az Atacama déli részén létrejött egy úgynevezett ködzóna, ahol nagyjából kétszázharminc növényfaj talált otthonra.

A sivatag azonban nemcsak a botanikusokat, hanem a csillagászokat is vonzza, hiszen remekül lehet onnan vizsgálni a fényszennyezéstől mentes éjszakai égboltot.

Pinnacles sivatag, Ausztrália

A Nambung Nemzeti Parkban található sivatag a csodák földje, melyet toronyformájú, az ég felé törő sziklaalakzatok és változatos homokdűnék tagolnak.

Az évszázadok során az időjárás által formált sziklák kontrasztos látványa egészen magával ragadó.

Festett sivatag, Arizona

Az Egyesült Államokban számos sivatag található, amelyeket érdemes meglátogatni, de a Festett sivatag messze az egyik legkülönlegesebb. A táj ugyanis lila, piros, narancs és kék színekben pompázik, köszönhetően annak, hogy számos ásványi anyag található a földjén.

A sivatag olyan hihetetlenül nagy kiterjedésű, hogy a Grand Canyontól egészen a Petrified Forestig, azaz a megkövült erdőig húzódik.

Antarktiszi sivatag, Antarktisz

Az Antarktisz hű a sivatag szóhoz abban az értelemben, hogy évente minimális csapadék hullik csak a területen, amely a kutatóállomásokon dolgozó tudósok mellett rengeteg olyan vadon élő állatfajnak ad otthont, akik képesek ellenállni az ott tapasztalható dermesztő hidegnek és erős szélnek.

A rejtélyes természeti képződményeket mindig is nagy érdeklődés övezte, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan keletkeztek a szürreális, kísérteties, néha kifejezetten meghökkentő csodák. Annak ellenére, hogy ezek közül többnek van logikus magyarázata, a tudatalattinkban mégis ott motoszkál a földöntúli furcsaság.

(Fotók: Getty Images)

lista | világ | legszebb | sivatag | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom