Jó hír azoknak, akik szállást keresnek: eltűnik egy frusztráló pluszköltség az Airbnb-ről

Az Airbnb néhány napja adta ki a negyedik negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését, amiben egy érdekes dologra is felhívja a figyelmet.

Korábban az utazók sokat panaszkodtak az extra kiadásként megjelenő takarítási díjak miatt, ami az Airbnb-t egyre kevésbé költséghatékony szállásfoglaló opcióvá tette. Nemcsak az volt a probléma, hogy az árhoz az egyik közbülső lépésben adódott hozzá a plusz díj, hanem az is, hogy emellett a szállásadók gyakran még a vendégekkel is takaríttattak.

Az első problémára válaszul a cég tavaly év elején változtatott az árak megjelenítésén, így már a takarítási költséget is rögtön az első lépésnél fel kell tünteni, nem lehet azt később, a foglalás folyamán hozzáadni.

Emellett próbált irányt mutatni azzal kapcsolatban is, hogy mi az, amire ésszerű megkérni a vendégeket, és mi az, ami túlzás. Mint írták, „ésszerűtlen“ olyan feladatokkal terhelni az utazókat a kijelentkezéshez, mint az ágynemű leszedése, a mosás vagy a porszívózás. De úgy gondolják, hogy ésszerű megkérni őket arra, hogy kapcsolják le a villanyt, dobják az ételt a szemétbe, és zárják be az ajtókat ahogyan akkor tennék, amikor elmennek otthonról.

Az új intézkedés hatására mintegy 300 ezer szállásadó tüntette el vagy csökkentette a takarítási díjat, így most már a szállások mintegy negyven százaléka hivatalosan nem számítja fel ezt a költséget.

De vajon mi történt? Már nem fizetnek a takarítóknak? Vagy csak egyszerűen beépítették a takarítás költségeit a listaárakba? Első körben talán az utóbbira gyanakodnánk.

Az Airbnb adatai szerint azonban az egyszobás szálláshelyek átlagos éjszakai ára tavaly decemberben 114 dollár volt, ami két százalékkal alacsonyabb a megelőző decemberhez képest. Eközben a cég szerint egyébként a szállodai árak hét százalékkal emelkedtek, és az átlagos ár egy éjszakára 149 dollár volt.

Összességében az Airbnb tizenhét százalékkal, 2,2 milliárd dollárra növelte a negyedéves bevételét az előző év azonos időszakához képest. Egy egyszeri, egymilliárd dolláros adóköltség miatt azonban a vállalatnak 349 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie.

Mielőtt kijelentkeznél az Airbnb-ből, érdemes fotókat készítened, ha pedig a szálláson spórolnál, ezekben a városokban érdemes körülnézned.

(Forrás: TechCrunch, képek: Getty Images, Unsplash)

plusz | díj | takarítás | szállás | szállásfoglalás

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom