Nem fogsz hinni a szemednek, ha benézel ebbe az arborétumba

A varázslatok éjszakájának, Szent Iván-éjnek a környékén páratlan természeti jelenség bomlik ki az Alcsúti Arborétum kanyargó sétányain.

Az évszázados meséket őrző platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők és japánakácok között fognak táncba a nagy szentjánosbogarak, és a júniusi esték szakvezetéssel egybekötött bogárnéző sétái során testközelből is megcsodálhatjuk ezt a különleges rítust, miközben számtalan érdekességet tudhatunk meg a mécsbogarak életéről.

Míg a séta során lassan ránk alkonyodik, megtanulunk bízni a szemünkben közvilágítás, zseblámba és az okostelefon fénye nélkül is. Mintegy másfél órára elszakadhatunk a hétköznapok világától, és megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a kora nyári éjszaka fényei,

a táncoló szentjánosbogarak és a pislákoló csillagok vezetnek bennünket.

Nappal a nagy szentjánosbogarak fel sem tűnnek a személőnek. Ám amikor leszáll az este, rögvest a szemünkbe ötlik, hogy világítanak a sötétben. Hogyan csinálják? És voltaképpen miért? Mi történik valójában a szentjánosbogarak tánca közben? Miközben a szerelmes egymásra találásban ragyogó villancsókat követjük, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Az Alcsúti Arborétum éppen 15 éve, 2007 óta szervez bogárnéző sétákat, népszerűsítve az állatvilág kevéssé kedvelt, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet betöltő osztályát, a rovarokat. Júniusban mintegy két héten át várják a látogatókat, akik egy-másfél órás szakvezetés mellett vagy egyénileg – előzetes regisztráció nélkül is – lehetnek tanúi a biolumineszcencia jelenségének.

A vezetett túrák minden nap 20.30-kor, 20.45-kor és 21 órakor indulnak , egyénileg pedig 21 óráig lehet belépni az arborétumba, mely 23 óráig tart nyitva. Jegyet váltani 10 és 21 óra között lehet a felnőtteknek 2600 forintos, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1500 forintos áron. A 3 év alatti gyermekek ingyenesen barangolhatnak a párjukat kereső bogarak között.

Az élményt egy kis éjszakai vonatozással tehetjük teljessé, ha a Vál-völgyi Kisvasúttal érkezünk az Arborétumba. Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, a látogatás előtt érdemes az intézmény honlapján vagy Facebook-oldalán tájékozódni.

Bár most minden szem az Alcsúti Arborétumra szegeződik, ha még több botanikus élményre vágysz, megnézheted például a városligeti és a tiszaigari kert növénykülönlegességeit is.

(Forrás: Vál-völgyi Kisvasút, képek: Getty Images, Unsplash)

szentjánosbogár | Alcsúti Arborétum | Vál-völgyi Kisvasút

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom