Rátaláltunk a kényelmes luxusra Magyarország egy varázslatos pontján

Megújult Tokaj egyik legjobb wellness szállodája, egy konferenciaközponttal és kültéri medencével is gazdagodott, ráadásul az újonnan megnyitott éttermük, a Bobajka is egyre izgalmasabb.

Viszonyítási pont Tarcalon

Tokajjal kapcsolatban mindenkinek megvan a saját véleménye, teóriája és ötletei, de egyvalamiben mindenki megegyezik vele kapcsolatban: hírneve, jelentősége és természeti szépsége ellenére nem kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. Erről részben a borvidék is tehet, mert valljuk be, nem nyújtja azt a rengeteg pluszt, amit más belföldi helyeknek – a Balatonnak vagy éppen Villánynak – sikerül. Vannak azonban pontok, amik vendéglátás terén megmutatják, milyennek kellene lennie a jövőnek.

Az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa ilyen: minden izében viszonyítási pont és hivatkozási alap: ez az a szint, ahová vendéglátás terén fel kellene zárkóznia a borvidéknek, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet.

Ezt persze nem ők állítják magukról, hanem mi, ők ugyanis csendben és lelkesen teszik a dolgukat, nem akarnak kitűnni, és megmondani, hanem Tokaj szövetébe beágyazódva teszik a dolgukat. Az is jó hír, hogy szerencsére vannak még kiváló helyek Tokajban, vagyis a kilátások reménykeltők, Tokaj számára felfelé vezet az út. Aki erre a borvidékre látogat, annak érdemes tehát a tarcali Andrássy Kúriába helyeznie a székhelyét, és onnan felfedezni a vidéket Encstől Nyíregyházáig, de az is érthető, ha ki sem tesszük onnan a lábunkat; ez a hely ugyanis önmagában is egy kompakt univerzumot alkot, ami mindent megad a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Évszázados falak között

Az Andrássy nevet nem csak jó hangzása miatt választották: az épület korábban a magyar történelem egyik legpatinásabb nemesi családjának vadászházaként működött. A família 1749 körül költözött Tarcalra és tehetséges tagjai gyorsan jelentős befolyásra tettek szert Zemplénben. Mai méretét nézve elég hihetetlen, hogy ezt az ingatlant „csak” vadászati célokra használták, de nem meglepő, hiszen volt egy kastélyuk is, ami Tarcal külterületén, Kishomokoson épült meg. A család kitörölhetetlen nyomot hagyott a falu életében, ma is több olyan ház található Tarcalon, ami a nemesi családhoz köthető, sőt, Andrássyk a mai napig élnek errefelé.

A magyar történelem évszázadai tehát bele vannak ivódva a Kúria falaiba, és ugyan dizájnban nem akartak ráerősíteni a hangulatra, de a helyből határozottan árad valami időtlen nemesség és végtelen nyugalom.

21. századi luxusra hangolva

Az épület 2008 óta működik wellness hotelként, jelenlegi üzemeltetője a BDPST 2019-ben vette át. Mondhatnánk, hogy nem a legjobbkor, hiszen az egy évvel később berobbant világjárvány minden volt, csak nem ideális egy hotel számára.

A jó hír, hogy az Andrássy Kúria & Spa megerősödve került ki a viharos időszakból, és ma egy olyan pontként funkcionál, ahol megfeledkezhetünk a külvilág minden zavaró energiájáról.

A Kúriában ötvenhárom szoba közül választhatunk, közöttük a legelőkelőbb az Andrássy lakosztály, amely két hálószobával és egy nagy nappalival rendelkezik. Akkora lakosztály ez, amit be lehet járni, lehet benne vonulni, és a méretéről sokat elmond, hogy egy óra telt el, miután felfedeztem, hogy a lakosztályhoz tartozik egy második, nagyobb fürdőszoba is. Aki ezt nem tudja kivenni, annak sem kell szomorkodnia, minden deluxe és superior szoba kellően nagy és hangulatos.

– Kényelmes luxus – mondja Kövesdi Barna, a Kúria igazgatója. – Ez az ars poeticánk, ha az Andrássy Kúriáról van szó.

A belső terek tervezése egyébként önmagában is izgalmas, de aki járt a BDPST egyéb hoteljeiben, észreveheti, hogy egyes elemek rímelnek egymásra – ilyen például a zöld egy csodaszép, sötét árnyalata, amely itt a falakon köszön vissza.

– Háromszáz éves falak között járunk – mondja Kövesdi Barna, ahogy a hosszú, apró fényű falilámpákkal megvilágított folyosókon sétálunk. – A világítást szándékosan úgy terveztük itt, a folyosókon, hogy a gyertyák fényét imitálja. Úgy képzelem, hogy régen is ilyen hangulata lehetett a helynek.

A hotelben nem csak szállóvendégeket várnak: multifunkcionális rendezvényhelyszínként kitűnően alkalmas esküvőkre és konferenciákra is. Egy százötven fős konferenciaterem éppen idén ősztől várja, hogy a jövőben megtöltsék előadásokkal és izgalmas diskurzusokkal. Ha már konferenciára mennénk, ennél jobb helyet el sem tudunk képzelni.

Bobajka Étterem – hagyománnyal meghintve

Az elmúlt évben az Andrássy Kúria & Spa kulináris szinten is kvantumugrást hajtott végre. A nyáron megnyílt a Bobajka Étterem, amely ugyan máris ott van az ország legjobb éttermei között és bemutatkozott a budapesti Gourmet fesztiválon is, szinte mégis csak a környék magánügyének számít.

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, már csak az étteremért érdemes idelátogatni, ugyanis Varjú Imre séf és csapata egészen magas szintű dolgot művel a konyhán rendkívül változatosan.

Nehéz a Bobajkát kategorizálni: valahol a bisztrókonyha és fine dining között áll, de azzal az energiával és szemlélettel gondolkodnak itt, ami a legmagasabb gasztronómiai szintre jellemző.

Életöröm a Bobajkában: Varjú Imre, séf

– Az étlapokat mindig úgy állítjuk össze, hogy meglegyenek rajta a klasszikusok, de aki különlegességre vágyik, az is tudjon választani – mondja Varjú Imre, séf. – Összhangra törekszünk, de mindenbe igyekszünk belevinni valami csavart, valami játékosságot.

Mindenki kedvence, a bobajka

A gulyásleves és az étterem névadójának számító zempléni mákosguba, a bobajka mindig megtalálható az étlapon, és ugyanez igaz a marhatatárra is, még akkor is, ha a receptjén folyamatosan változtatnak. Varjú Imre filozófiája hasonlít a skandináv éttermek lokálitáson alapuló megközelítéséhez: ő is igyekszik helyi alapanyagokra támaszkodni: a sajt és a méz tarcali, csak pár utcát utaznak, a mangalica Megyaszóról, és így tovább. Imre szívesen fermentál és tartósít is: a környékbeli ízeket szeretné eltenni, hogy a nyár zamatát télen is elővehesse. A fenyőrügyből itt szörp és szirup lesz, a hársvirágból ecet és szirup, amit aztán mártásokhoz, salátadresszingekhez használnak fel. Rengeteg gondolkodás áll egyes fogások mögött: a consommé olyan, mint egy diadalmas költemény: sűrű, élettel teli elixír, amit egy napon keresztül redukálnak, majd csillagánizzsal ésgyömbérrel ízesítenek. A mangalica mellé kínált lucernás jus is remek példa arra, hogy itt szeretik a formabontó, organikus megoldásokat. Először sütőben besütik a lucernát, majd készítenek egy pecsenyelevet, amiben visszainfúzionálják, és végül barnavajjal és kamillával frissítik.

Hedonisztikus bőség a reggelinél

Varjú Imre sok időt tölt a tarcali Zempléni sajt manufaktúránál, a helyi méhésznél, és mindez annak a holisztikus látásmódnak a részét képezi, ami a teljes Andrássy Kúriára jellemző. Nem különálló, elit szigetként gondolnak magukra: igyekeznek együttműködni a helyiekkel, szeretnék, ha együtt mutathatnák meg a tokaji borvidék minden értékét.
Borkönyvtár néhány négyzetméteren

A Bobajka menüje már önmagában izgalmas, de a helyi borválaszták egészen új szintre viszi őket.

Nem kizárt, hogy a Kúriában található a borvidék legkomplexebb borválasztéka, tulajdonképpen olyan, mint egy borkönyvtár, ami a borvidék legizgalmasabb tételeit mutatja be.

– Azt szoktuk kérdezni magunktól: honnan nincs még borunk? – mondja mosolyogva Koór Kitti, a Kúria F&B menedzsere. A kérdés szinte költői: a borvidék majd minden szegletéből van boruk, és nem csak Tokajról, Mádról és a jól ismert pincészetektől, hanem olyan, szintén a borvidékhez tartozó, de kissé háttérbe szorult helyekről is, mint Szerencs vagy Hercegkút. Kitti és Langó Tamás, a BDPST executive sommelier-je szinte folyamatosan térképezik fel a világörökség részét képező borvidék pincészeteit és boraikat, legyen szó ritkaságszámba menő különlegességekről vagy feltörekvő fiatalok első évjáratáról. Egy csodálatos és világszinten is párját ritkító borvidék hatvan pincészete és annak százhúsz tétele mutatja itt meg magát néhány négyzetméteren: a Bobajkából ki sem kell tennünk a lábunkat, az asztalunkhoz jön a borvidék minden sokszínűsége.

Ha el is látogatnánk egy igazi borospincébe, akkor sem kell messzire menni. Berecz Stephanie Kikelet pincészete karnyújtásnyira van a kúriától. Nem meglepő módon Koór Kitti és Langó Tamás gyakran megfordulnak itt, és igyekeznek izgalmas vagy izgalmasnak ígérkező tételekre akár már a pincében, érlelés közben lecsapni. Ha szeretnénk a legendaszámba menő Stephanie társaságában furmintot, hárslevelűt vagy pezsgőt kóstolni, a Kúriában biztosan segítenek nekünk.

Tipp: jó ötlet egy piknikkosárral felsétálni az Áldó Krisztus szoborhoz, és itt borozgatva megnézni, ahogy lemegy a nap a környező dombok felett.

Pezsgő a medence partján

Ha a remek szobák, a csodálatos természeti környezet, a mesés ételek és még mesésebb borok sem lennének elegendők, akkor mondunk még valamit. A hotel nevében nem véletlenül szerepel az & Spa kitétel.

Olyan vizes szekció található itt, amit klasszikus wellness-szállók is megirigyelhetnének. Van itt egy hangulatos medence felfrissítő úszáshoz, ellazító barlangfürdő, jakuzzi, finn- és infraszauna, sókamra és gőzfürdő, sőt, vinoterápiás- és luxuskozmetikummal végzett kezelésekre is bejelentkezhetünk, és alaposan át is masszíroznak minket, ha erre támad kedvünk.

A Kúria újdonságai közé tartozik a nyár végén átadott kültéri medence is, ami egészen hedonisztikus magasságokba emeli az amúgy sem spártai puritánságáról ismert szállót. Egy jól behűtött tokaji pezsgőt kortyolni két csobbanás között a helyi joie de vivre életérzés csúcsa, és komolyabb összegben le mernénk fogadni, hogy sokat fogjuk látni a jövőben Instagram-posztokban és sztorikban – teljesen érthető módon.

A teljes borvidék egy helyen

Az Andrássy Kúria egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nem zárkózott önmagába, hanem ellenkezőleg:

beleszőtte magát Tokaj szövetébe, és minden percében együtt lélegzik a borvidékkel.

Folyamatosan kommunikálnak a helyi termelőkkel, legyen az egy közepes méretű vállalkozás vagy egy erdőket járó gombász. Az ukrán háború első hónapjaiban a helyi plébánossal együttműködve ukrán családok kaptak szállást a Kúria szobáiban. Az itt dolgozók főként helyiek és környékbeliek, akiknek a borvidék a DNS-ük részét képezi. A pincészetekkel is folyamatosan kapcsolatban állnak, és szinte a tokaji borvidék nem hivatalos márkanagyköveteivé váltak. Itt szeretik Tokajt, és szeretnék felemelni, népszerűbbé tenni. Rengeteg tervük van, hogyan lehetne még több jó programmal minél többeket idecsábítani, hogy saját szemükkel lássák a borvidék egyedülálló gazdaságát. Az Andrássy Kúriában nem csak minden igényt kielégítő kikapcsolódásban lehet részünk, hanem magát Tokajt kapjuk meg minden ízével és szépségével.

(Fotók: Molnár Dani, Balogh Kata)

tokaj | birtok | andrassy kuria & spa | luxus | varju imre

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom