Egy hét múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei

Egy hét múlva rendezik meg az Audi–Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a magyar gasztronómiai élet legjelesebb díjátadó eseménye. 

A Dining Guide 2005 óta minden évben megrendezi a gálát, és ott mutatja be az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványát, az AudiDining Guide TOP100 Étteremkalauzt. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési metódusok és a Dining Guide szempontrendszerei is folyamatosan változtak,

igazodtak a minőségi vendéglátással szemben támasztott igényekhez.

Újdonság 2022-ben, hogy az AudiDining Guide TOP100 Étteremkalauz a saját értékelési rendszerének megfelelően nemcsak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást, hanem összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok top tízes listáját.

A másik újítás 2022-ben, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategória is bevezetésre kerül, a Dining Guide Best Of The Best osztály.

Hogyan tesztel a Dining Guide?

– „Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk, látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális, precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre vonatkozó listájukat, ajánlásaikat” – számol be a Dining Guide szempontrendszeréről Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az idei kiadvány készítésekor körülbelül hatszáz vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan négyszázötvennégy helyet látogattak meg. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között zajlott. A Dining Guide az éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátó-egységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatok begyűjtését végzi, amelyek a séf biográfiájától kezdve, az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról és minden releváns információra vonatkozhatnak.

A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) végzik. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend.

– „Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A top százban lévő éttermeket többször is meglátogatjuk. A top huszonötben lévő éttermeket négy-hat alkalommal is teszteltük, és volt olyan vendéglátóegység, ahol nyolc alkalommal is jártunk” – avat be a részletekbe Herczeg Zoltán. Hozzáteszi: az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzák meg.

A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező két-három Michelin csillagos éttermeket irányító séfek segítségével állította fel a top tízes ranglistáját és ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a top húsz étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát.

A Michelin-nél harminchat évet eltöltő igazgató/inspektor az élete folyamán több mint tízezer étterem teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett.

Egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy top tízes listával és az Év Koktélbárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nemcsak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.

– „A világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos étterembezárások különösen rossz helyzetbe hozták. A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány okozta negatív hatások és az ukrajnai háború nagy problémát okoznak az egységek számára. A legnagyobb feladatot az jelenti számukra, hogy megfelelő minőségű és számú munkaerőt találjanak. Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai topéttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. Azt látjuk, hogy a legkönnyebben, leggyorsabban a magas minőséget, de azt igényes, színvonalas módon közvetítő éttermek, valamint a közkedvelt, szerethető vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat. A tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait” – mondja Herczeg Zoltán.

Új kategória az eseményen

Az Audi–Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozásával a Dining Guide Best Of The Best minősítéssel, a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek

étteremkalauzaiban minimum három évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el.

Az új kategória, a Dining Guide Best Of The Best besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt három év, az Év Étterme díját elnyerő Standra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt négy év, az Év Cukrászdája díj birtokosára, a Mihályi Patisserie-re vonatkozik.

A Dining Guide Best Of The Best helyezését az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a Dining Guide pontozási rendszerében kilencven pont feletti számot mutat.

A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája top tízes mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik.

Az új kategória létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy mindenképpen új egység kapja az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjat.

Különleges gálavacsora

Az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála minden évben a gasztronómiai élet csúcseseményének számít. A gálákon az adott év top tízes listájára kerülő éttermek és a díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a gálán.

A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az előkelő második helyezést érte el. Táljaikat a versenyszabályzatnak megfelelően csak a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a hazai Bocuse D’Ore Európa bajnoki ezüstérmes csapata először készítik el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen ötszáz adagban.

Örömteli híre volt a magyar gasztronómiának az is, hogy az idei Oscar-gálát követő fogadáson egy magyar séf is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar-gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, adta magát, hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja Los Angelesben a munkálatokba. Maga Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek. A vadas, a csirkepaprikás “Hortobágyi” módra, a somlói galuska és az Eszterházy-torta – épp úgy készülnek majd, ahogy Los Angelesben néhány héttel korábban.

étterem | Herczeg Zoltán | dining guide | vendéglátóhely | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom