Várják a turistákat ebben a német kisvárosban, cserébe mindennap kérnek valamit

Egy Németország keleti felében megbújó kisváros vezetése úgy döntött, megnyitja a képzeletbeli lezárt kapukat a turisták előtt, és szívesen lát mindenkit, aki naponta negatív koronavírus-tesztet tud bemutatni.

Az Augustusburgba látogatóknak előbb online regisztrálniuk kell, hogy aztán kapjanak egy QR-kódot.

Érkezést követően mindjárt antigéntesztet kell csináltatniuk, ami ha negatív eredményt hoz, akkor a QR-kódjukkal beléphetnek az éttermekbe, a szállodákba, az üzletekbe és a múzeumokba.

Dirk Neubauer polgármester elmondta, hogy a projekt napi háromszázhatvan látogatót engedélyez, a helyiekre pedig nem vonatkoznak a korlátozások. "Csak most van rá lehetőségünk, hogy ezt megpróbáljuk – nyilatkozta Augustusburgban tett látogatása alkalmával Martin Dulig, a szász gazdasági miniszter. – A számok továbbra is emelkednek, ami azt jelenti, hogy a kísérleti program engedélyezése bátor döntésnek mondható" – idézi a miniszter szavait a Mitteldeutsche Rundfunk.

A városban természetesen továbbra is érvényben vannak a szigorú higiéniai szabályok, a negatív teszt például nem váltja ki a kötelező távolságtartást és a maszkviselést sem. Két háztartásból maximum öten foglalhatnak helyet egy asztalnál, illetve naponta tesztelik az éttermek, kávézók és szállodák személyzetét.

"Tetszik a projekt, és nagyon jó, hogy végre lehetőségem nyílik – természetesen előzetes tesztelés után – újra étterembe járni, néhány üzletbe bemenni" – mondja lelkesen Gens Bauer, egy német turista.

Olaf Mierwald viszont vegyes érzelmekkel fogadta a kezdeményezést: "Egyrészt a normalitáshoz való visszatérést jelenti, másrészt mégis szokatlan és különleges, hiszen QR-kódot kell használni mindenhez. Arról nem beszélve, hogy másnap ismét kötelező a teszt, mert az csupán egy napra érvényes."

Az üzletek és az éttermek örülnek, főleg, mivel tisztában vannak vele, hogy a projektnek gyorsan vége lehet. Ha ugyanis Szászország klinikáin a koronavírusos betegek száma meghaladja az ezerháromszázat, Augustusburgot újra lezárhatják.

"Együtt kell élnünk a vírussal, valószínűleg még idén is velünk marad. De szükségünk van valamilyen perspektívára és reményt jelentő stratégiára. Ezért vagyok teljesen biztos abban, hogy ez a helyes út" – mondta Martin Dulig. A város polgármestere egyetértett vele, szerinte is alternatívát kell találni, pláne, ha ősszel esetleg újabb lezárások jönnek. Abban az esetben lesz mire építeniük.

Korábban megírtuk, hogy ez a kis sziget az első, Európához tartozó hely, ahol elérték a teljes népességnél a nyájimmunitást, ünnepi a hangulat. Miközben Corvón pukkannak a pezsgők a nyájimmunitást ünnepelve, Brüsszel uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére, Görögország pedig oltással azonnal fogadja a turistákat.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)

Augustusburg | PCR-teszt | kisváros | lazítás | nyitás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom