Az új kékgallérosok: a programozók szorgalmasakká válnak, és miért jó ez?

Amikor megkérdezik az embereket, hogyan képzelnek el egy programozót, hajlamosak Mark Zuckerberghez hasonló valakit leírni: egy fiatal egyetemet végzett csuklyás kengurut viselő embert, aki éjjel-nappal szoftver alkalmazásokat fejleszt azzal a céllal, hogy milliárdokat keressen, és ahogy a mondás tartja: "megváltoztassa a világot".

Amikor megkérdezik az embereket, hogyan képzelnek el egy programozót, hajlamosak Mark Zuckerberghez hasonló valakit leírni: egy fiatal egyetemet végzett csuklyás kengurut viselő embert, aki éjjel-nappal szoftver alkalmazásokat fejleszt azzal a céllal, hogy milliárdokat keressen, és ahogy a mondás tartja: "megváltoztassa a világot".

Amennyiben Ön is hozzájuk tartozna, a Jooble weboldalon állás Pécs keresésre tud programozói állásokat találni.

Rossz sztereotípia a programozókkal kapcsolatban

Inkább úgy néznek ki, mint egy átlagos fickó, Devon Portland államból, Oregon, egy programozó, aki egy biztonsági szoftver szolgáltatás fenntartásáért felelős. Mesés gazdagsággal nem büszkélkedhet, de heti 40 órás stabil és jól fizetett munkája van, ami szintén a szellemi tevékenységhez tartozik. Devon azt mondja, apja kékgalléros munkás volt. Maga Devon azonban szellemi munkája ellenére is sok tekintetben "kékgalléros".

A politikusok hagyományosan panaszkodnak a jól fizető kékgalléros állások leépítésére. Az ilyen munkát méltán tekintik a civil társadalom és a középosztály gerincének. De az elmúlt évek átalakulásai azt jelzik, hogy a történelem most más úton fog fejlődni. Mi van akkor, ha már létezik a kékgalléros munkások következő nagyobb állása – és ez a programozás? Mi lenne, ha a kódírást nem jól fizetett és nehéz munkának tekintenénk, hanem csak úgy, mint bármely más szakképzett munka megfelelőjének, mint például a Chrysler autóóriás gyáraiban végzett munkavégzés?

Természetesen az ilyen programozóknak nem lesz alapos ismerete a neurális hálózatok vagy a hangfelismerés alapvetően új algoritmusainak kidolgozásáról. De ez a kiegészítő tudás nem olyan gyakran szükséges a munkában. Az informatikai dolgozók átlagos fizetése az Egyesült Államokban átlagosan évi 81 000 dollár (ami több mint kétszerese az összes állás országos átlagának), miközben 2024-re 12%-kal nő az alkalmazottak iránti kereslet ezen a területen. Vagyis ezen a területen gyorsabban nő a munkahelyek száma, mint a legtöbb más szakmában.

Az egyszerű munkások vs. Szupersztárok

Amerika-szerte az emberek kihasználják ezeket a munkalehetőségeket, Kentuckyban a bányászati veterán Rusty Justice úgy döntött, hogy a kóddal helyettesítheti a szenet. Megalapította a Bit Source programozó műhelyt, amely a bányászokból programozókat csinál. Kiderült, hogy a bányászok hozzászoktak a mély koncentrációhoz, a csapatjátékhoz és a komplex mérnöki technológiákkal való munkához. A Justice szerint valójában a bányászok technológiai munkások, akiket piszkos munkára kényszerítenek.

„Szükségünk van hétköznapi dolgozókra, akik képesek kezelni azt az oldalt, ahol a felhasználónév és a jelszó be van írva. És ehhez nem kell kódoló szupersztárnak lenni."

Természetesen az emberiségnek szüksége van szupersztárokra. Intelligens zsenikre, akik új technológiákat, sőt olyan új iparágakat hoznak létre, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az önvezető autók. De ez nem zár ki egy új, átfogó elképzelést arról, hogy a programozók nagy részének mit kell tennie. Kétségtelen, hogy ilyen áttörő ideológiai ösztönzők nélkül a haladás lelassul. És mégis, az igazi hősök hétköznapi emberek, akik minden nap elmennek dolgozni, és jó terméket készítenek. Legyen szó autók összeszereléséről, szénbányászatról vagy kódírásról.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom