Az Eiffel-torony után ez lehet a következő francia világörökség

A franciák az Eiffel-torony mellett legnépszerűbb pékárujuknak is világörökségi rangot adnának. Amennyiben pedig a javaslatot elfogadják, a bagett felkerülhet az UNESCO listájára.

Franciaországban évszázados hagyománya van a bagettkészítésnek, ez az oka, hogy a Francia Pékszövetség úgy döntött, kezdeményezi, hogy a pékárut felvegyék az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára.

A szövetség tagjai szerint, amennyiben világörökségi rangra emelkedhet a bagett, meg tudják védeni a tradicionális elkészítésének know how-ját, ami immáron több évszázada generációról generációra száll.

Egy 1993-ban rögzített jogszabály szerint Franciaországban a tradicionális kézműves bagettek csupán négy összetevőt tartalmazhatnak, adalékanyagoktól mentesnek kell lenniük, és a tészta erjesztésének négy-hat Celsius-fokon tizenöt-húsz órán keresztül kell zajlania.

A statisztikák szerint az országban naponta több mint hatmillió ilyen hagyományos bagettet adnak el, így toronymagasan a legnépszerűbb pékárunak számít.

Mint ismert, az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára szóbeli hagyományok, tradicionális előadóművészeti ágak, szokások, rítusok, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és készség is felkerülhet. Nem újkeletű az, hogy egy pékáru kerüljön fel rá: Irán és Kazahsztán korábban már sikeresen kérelmezte hagyományos kenyerük világörökségi rangra történő emelését.

Korábban megírtuk, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága harminckét hagyomány felvételéről hozott döntést. Közülük huszonkilenc a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára került, három a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe, és továbbá háromról döntöttek úgy, hogy sürgős védelmet igényel.

(Fotók: Pixabay)

világörökség | gasztronómia | bagett | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom