Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

A köztudottan szeszélyes és kiszámíthatatlan április könnyedén fel tudja forgatni a legalaposabban összeállított élményprogram-tervet is, úgyhogy már most ajánlunk néhány olyan izgalmas koncertet és előadást az idén is berobbanó Bartók Tavaszról, amit akkor sem érdemes kihagyni, ha netán hirtelen változás állna be az időképen. 

Budapest Ritmo

Javában benne leszünk a virágos évszakban, amikor az éledező fesztiválszezon egyik meghatározó fővárosi eseménysorozata megpezsdíti egy kicsit – vagy inkább nagyon – a budapesti klubéletet.

Ez a Budapest Ritmo, Közép-Európa egyik legjelentősebb világzenei fesztiválja.

A szcéna kurrens előadói április 12-15. között mutatják meg magukat, hogy némi izlandi poppal, cumbiával vagy balkáni etnodzsesszel kirántsanak a megszokott mederből, de nemcsak vérforraló ritmusokkal, hanem koncertfilmekkel, közönségtalálkozókkal és beszélgetésekkel is kiegészül a műsor olyan menő showcase-helyszíneken, mint a Toldi mozi, az Akvárium Klub,a Szimpla Kert vagy a Magyar Zene Háza.

Mazaher

Mindjárt a nyitókoncerten elcsíphető a Ritmo egyik „nagyszínpados” neve; az egyiptomi női formáció ráadásul lelkileg-szellemileg is ráhangol az előttünk álló különleges élmények befogadására.

Az ősi, több évszázados hagyománnyal rendelkező zar olyan rituális zene, mely segíti a lélek megtisztulását, megbékülését, így számos szertartásban játszik fontos szerepet.

Április 12-én a Magyar Zene Házában nem kevésbé szakrális dimenziókba emel az estet nyitó, Saïd Tichiti által alapított Tariqa is, mely Marokkóból hozza el az ősi transzzenei formát. Utóbbiról elég legyen annyi, hogy „a világ legrégebbi, négyezer éves rock’n’rolljának” nevezett gnawáról van szó, tényleg nem érdemes kihagyni.

EELS

A multi-instrumentalista Mark Oliver Everett először úszik be angolnáival (EELS) az Akvárium Klub NagyHalljába, miután egy korábbi koncertje a járvány miatt elmaradt. 

Az általában a szomorúságot és a fájdalmat magából kiéneklő világsztárt, ha minden jól megy, április 15-én lehet majd megnézni. Ezúttal a karanténkorszak ihlette lemezen lesz a hangsúly, de a visszatérés alkalmából természetesen elővesz néhány dögös slágert is. 

Két Benjamin

Itthon hivatalosan január 3-án tartják névnapjukat a Benjáminok, a Bartók Tavasz azonban kicsit eltolja az ünneplést, cserébe dupláz: április 4-én és 8-án is vendégül lát egy-egy Benjamint, akikben a zene iránt érzett hivatástudat ugyan közös, de nem is különbözhetnének jobban egymástól.

Előbb Eredics Benjámin Végvárak, vitézek című műve látható-hallható a Zeneakadémián, ahol A koppányi aga testamentuma korszakának jellegzetes, karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete a tánczene nyelvén elevenednek meg. A komponista alkotásában a 16. század végének zenei miliője a népzenével, a modern hangszeres effektusok a tánczene temperamentumával keverednek,

ráadásul a táncszínházi mű teljes zenei anyagát a Bartók Tavasz közönsége hallhatja elsőként.

Négy nappal később ugyancsak a Zeneakadémián az elmúlt évek egyik legünnepeltebb énekese dörrenti meg baritonjával az ablaküveget. Kritikusai szerint Benjamin Appl tehetsége és rendkívül kifejező, karakteres hangja visszahozta az aranykori énekművészet világát. A javarészt barokk zenére és Bach-setlistre épülő műsor régre visszanyúló tradíciót elevenít meg.

Így tehát 4-én egy 16. századig visszavezető népzenei ihletésű előadást láthatunk, míg 8-án egy rendkívüli énekes mutatkozik be a hazai közönségnek a svájci Gabetta Consort együttes oldalán.

 

programajánló | világzene | bartók tavasz | koncert | előadás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom