Sokkoló bejelentés: bezár a világ legjobbjaként emlegetett étterem

A fine dining válaszúthoz érkezett.

A húsz éve nyitott Noma átalakította a fine diningot, a gasztroturisták pedig egész vakációkat szerveztek az ötszáz dolláros (körülbelül 186 ezer forintos) kóstolómenük köré. Mindennek azonban hamarosan vége legalábbis abban a formájában, ahogyan eddig ismertük.

Az étterem többször is megszerezte az első helyet a világ legjobb éttermeinek listáján, és 2022-ben is csak azért nem került be az első tízbe, mert az előző év győztesei a friss listában nem szerepelhetnek. Alkotóját, René Redzepit korunk legzseniálisabb és legbefolyásosabb séfjei között emlegetik.

Most azonban az alapító bejelentette, hogy az étterem 2024 végén bezár.

A Noma azután főállású élelmiszer-laboratóriummá válik, amely új ételeket és termékeket fejleszt a Noma Projects nevű webáruházhoz, maga az étterem pedig csak alkalmanként, pop-up formában nyit ki, miközben Redzepit szerepe eltolódik a szakácsétól a kreatív igazgatóé felé.

Az étterem más elit vendéglátóhelyekhez hasonlóan, az online kritikákra válaszul elkezdte felülvizsgálni a dolgozóinak helyzetét és fizetését, akik közül sokak rosszul illetve gyakornokként egyáltalán nem kerestek, és azt állapította meg, hogy a fine dining fenntarthatósági válságon megy keresztül.

René kenguru húst tart a kezében egy Ausztrál pop-upon.

Redzepi azt mondta, hogy

nem lehet a közel száz alkalmazottat méltányosan megfizetni és fenntartani a magas színvonalat olyan áron, amelyet a piac elbír.

Teljesen újra kell gondolnunk az ipart" mondta a séf, hozzátéve, hogy „mindez túl nehéz“, és más módon kell dolgozniuk.

Szintén mostanában zárt be a három Michelin-csillagos Manresa étterem a kaliforniai Los Gatosban. Ennek kapcsán a tulajdonos-séf, David Kinch azt mondta, hogy „az elmúlt harminc év aranykor volt”, amikor megszaporodtak az ambiciózus éttermek, de mint mondta, ő nem akar többé a fine dining terén dolgozni, és a munkatársait sem akarja ilyen "hátfájdító" munkára kényszeríteni. „A fine dining válaszúthoz érkezett, és óriási változásokra van szükség” mondta. "Az egész iparág tudja ezt, de azt nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a vége."

Igyekeznie kell tehát annak, aki asztalt akar foglalni a Nomába, bár ez nem lesz a legegyszerűbb. Addig is körülnézhetünk a magyar Michelin-csillagos éttermek háza táján.

(Forrás: New York Times, képek: Getty Images)

fine dining | a világ legjobb étterme | bezárás | fenntarthatósági | noma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom