Azonnali hatállyal felfüggesztette a járatait ez a fapados légitársaság

A Blue Air román diszkont légitársaság kedden törölte az összes Romániából induló járatát. 

A járatok törlése miatt kedden a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren hatalmas sorok alakultak ki, a közlekedés felfüggesztése a tervek szerint szeptember 12-ig tart.

Mint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta,

a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, aminek során most zárolták a bankszámlákat.

A miniszter szerint azonban az intézkedés nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította a Blue Air vezetőit: forduljanak a környezetvédelmi alaphoz az adósságok újraütemezése érdekében, azonnal indítsák el a tervezett járatokat, és tegyenek eleget az utasokkal szemben vállalt kötelezettségeiknek.

Az ügyben Nicolae Ciuca miniszterelnök is megszólalt, aki a helyzet rendezésére szólította fel az érintett feleket. Szerinte megengedhetetlen, hogy háromezer ember várakozzon a repülőtéren. A román hírtelevíziók kedden arról számoltak be, hogy

az utasok idegesen próbáltak magyarázatot követelni a légitársaság képviselőitől a járatok törlésének okáról.

A vállalat kedden kiadott közleményében a román állami hatóságokat hibáztatta a kialakult helyzetért. A Blue Air szerint a mostani helyzethez az is hozzájárult, hogy nyáron a román fogyasztóvédelem vezetője arra buzdította az embereket, bojkottálják a légitársaságot, ami ötmillió euró veszteséget eredményezett a cégnek.

A fogyasztóvédelem vezetője nyáron azért bírálta a diszkont légitársaságokat – közöttük a Blue Airt is –, mert gyakran töröltek járatokat, és állítása szerint olyan járatokra adtak el jegyeket, amelyekről már előre tudták, hogy nem tudják elindítani.

A Ryanair  és a Wizz Air is ötven eurós mentőjegyeket ajánlott fel a légitársaság utasainak több útvonalon, utóbbi azt is bejelentette, hogy bővíti a Bukarestből induló útvonalait.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter ötmillió lejt ajánlott fel a nemzeti légitársaságnak, a Taromnak, hogy hazahozza a Blue Air leállása miatt külföldön rekedt utasokat, és azt is elmondta, hogy visszaigényelhetik a viteldíjat a Blue Airtől azok, akiknek a járatát törölték.

Eközben más fronton bővül a romániai légi közlekedés, és októbertől már egyszerűbben juthatunk el Bukarestbe és Erdélybe is.

(Forrás: Airportal, Independent, Wizz Air, képek: Getty Images, Blue Air)

járattörlés | légitársaság | bukarest | felfüggesztés | fapados légitársaság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom