Egy kérlelhetetlen üzletasszony tette naggyá a világ egyik legismertebb pezsgőházát

A Bollinger a világ egyik legismertebb pezsgőháza, többek között arról is híres, hogy napjainkban is tölgyfahordóban végzik a pezsgők első erjesztését. Története hosszú időkre nyúlik vissza, fennállásának közel két évszázada pedig számos kihívást tartogatott.

Az első száz év

A Bollinger pezsgőház százkilencven éves történelme Athanase de Villermont-tal, egy francia arisztokrata család legfiatalabb tagjával vette kezdetét. Athanase katonaként szolgált, ám a sors más utat jelölt ki számára akkor, amikor egy kiterjedt birtokot örökölt családjától Aÿ területén.

A fiatal férfi azonnal meglátta a lehetőséget a pezsgőgyártásban, ám arisztokrata származása miatt nem vehetett részt a kereskedelemben. Ekkor ismerkedett meg Joseph Bollingerrel és Paul Renaudinnal. Míg előbbi a nemzetközi pezsgőkereskedelem szakértője volt, addig utóbbi egy helyi pezsgőfanatikus volt, akit teljesen elbűvölt a bor világa.

A Renaudin-Bollinger & Cie vállalkozást 1829. február 6-án alapították, a feladatmegosztás pedig egyértelmű volt: Joseph gondoskodott az értékesítésről, Paul pedig a pincéről. Később az üzleti kötelék még szorosabbá vált. Joseph Bollinger 1837-ben vette feleségül Louise-Charlotte-ot, Athanase lányát, így a családok már nem csak üzleti értelemben tartoztak eggyé. Idővel fiuk, Joseph, majd Georges vette át az üzletet.

A filoxéraválságtól kezdve a világháborúig a Bollinger pincészetnek számos kihívással kellett szembenéznie, ám mindig rá tudtak cáfolni a környezetre, és minden nehézség ellenére még növekedni is tudtak.

Jelentősen bővítették szőlőültetvényeiket, hírnevük pedig nemzetközi léptékű lett. 1920-ban a pincészet élére a mindösszesen huszonnégy éves Jacques Bollinger került, aki mögé a teljes család felsorakozott, hogy segítséget nyújtsanak neki a vállalat irányításában. Ez tette lehetővé, hogy a gazdasági világválság és a második világháború éveiben is talpon maradhassanak. Lokálpatrióta is volt ugyanakkor, Jacques később Aÿ polgármestereként kötelezte el magát a település védelme és fejlődése mellett.

Üzletasszony és stratéga a Bollinger-ház élén

Amikor a skót Elizabeth Bollinger 1923-ban feleségül ment Jacques-hoz, szívét-lelkét a Bollinger-ház fejlődésének szentelte. A nő csupán negyvenkét éves volt, amikor a háborúban elvesztette férjét.

Habozás nélkül átvette a stafétát, hogy aztán az első években Madame Jacques-ként, később pedig Madame Bollingerként váljon ismertté.

Elilzabeth-et bájos, vidám, humoros nőnek írják le, aki emellett félelmetesen jó stratéga volt. Ízig-vérig üzletasszony, kérlelhetetlen perfekcionista, aki mindig a maximumot várta el másoktól és saját magától is. Nem volt azonban földhözragadt: mindig készen állt az újításokra.

Madame Bollinger stratégiai gondolkodása az öröklésben is visszaköszönt: azokat a családtagokat gyűjtötte maga köré, akikben látta a potenciált a nagy múltú pincészet továbbvitelére. Unokahúga férjéből, Claude d’Hautefeuille-ből 1950-ben igazgató lett, aki ambiciózus modernizációs programot indított. 1971-ben nevezte ki elnöknek, tőle vette át Madame Bollinger unokaöccse, Christian Bizot 1978-ban a vállalat vezetését. Christian, Lily nénihez hasonlóan imádott utazni, mozgatni a vállalatot, benne lenni a vérkeringésben: sommelier-kkel, éttermi tulajdonosokkal és borkereskedőkkel találkozott, hogy népszerűsítse a pezsgőház italait.

1994-ben az alapító, Joseph Bollinger dédunokája lett a Bollinger-ház vezetője, 2008-ban pedig megtörtént az, amire soha nem volt korábban példa:

olyan elnök kezébe adták a pincészet jövőjét, aki nem volt családtag.

A választásuk a Champagne régióból származó Jérôme Philiponra esett, aki lenyűgöző karrierrel büszkélkedhet. A Bollinger család támogatásával Philipon tovább vitte elődje modernizációs és beruházási programját, ugyanakkor megfogadta azt is, hogy a következő kétszáz évre is megőrzi a ház hagyományait.

Ez is érdekelhet:

A pezsgő hazája rabul ejti a szíveket

Minden szempontból tökéletes választás, ha már a jövő évi gasztrokörúttal egybekötött vakációnkat tervezzük.

(Fotók: Getty Images)

pezsgőház | pincészet | gasztronómia | bollinger | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom