Ezen a kevésbé ismert karibi szigeten ragyogóan kék a víz és több a flamingó, mint az ember

Egy kanyargós út egyik oldalán vad kaktuszok és évszázados korallszirtek, a másikon pedig a valaha látott legmélyebb kék tenger látványa fogad. Teljesen ellentétesnek tűnik, de valahogy mégis értelmet nyer. Ez Bonaire varázsa.

A holland karibi sziget, amely közvetlenül Dél-Amerika felett és a hurrikánövezet alatt fekszik, mintha az ellentétek paradicsoma lenne.

Az élénk rózsaszínű flamingók száma meghaladja az emberekét, plusz szivárványszínű halrajok úszkálnak a kristálytiszta vízben, míg a hegyek által szegélyezett, tágas, nyílt terepen szabadon kószálnak a vadszamarak.

Bonaire egy alulértékelt karibi csoda, amely gyakran eltörpül népszerűbb szomszédai, Aruba és Curacao mellett. A holland statisztikai hivatal szerint a sziget 2019-ben mindössze 157 800 látogatót fogadott, körülbelül huszonöt százalékuk amerikai volt. Nincsenek tehát turistahordák, és ami meglepőbb:

egyetlen üzletlánc sem, és közlekedési lámpát is hiába keresni arrafelé.

"Amikor a külföldiek idejönnek, a szigetet olyannak látják, amilyen..." – mondja Derchlien Vrolijk, a Bonaire-i Turisztikai Vállalat marketing-koordinátora. "Nem akarunk megváltozni. Azt szeretnénk, hogy a turisták itt legyenek, és azért utazzanak ide, hogy lássák a szigetet nyers valójában; megkóstolják az ételeket és találkozzanak a helyiekkel".

A sziget a fenntarthatóságra összpontosít. Van egy védett tengeri parkja, valamint számos, természetközpontú tevékenységet kínál a parti búvárkodástól kezdve (több mint nyolcvanhat búvárhelye van!) a mangrovék alatti sznorkelezésig. "Bonaire egy érintetlen sziget. Mondhatjuk a lehető legpihentetőbbnek, vagy a lehető legsportosabbnak, attól függ, hogy mit akarsz csinálni" – állítja Vrolijk.

Azt mondják, több flamingó van a szigeten, mint ember. Mindez leginkább Elly Albersnek köszönhető, aki az állatok megmetése érdekében 2018-ban elindította a Bonaire Wild Bird Rehabot, miután néhány hónap alatt mintegy ötszáz flamingó kóborolt az utcákon.

Ám nem a flamingók az egyetlenek, amelyek időnként létszámfölényben vannak az emberekkel szemben.

Bonaire ugyanis kb. 1100, szabadon élő szamárnak is otthont ad.

A múltban sajnálatos módon rengeteg négylábú lett közlekedési baleset áldozata a szigeten, mígnem Marina Melis megalapította a Bonaire-i Szamármenhelyet. A 150 hektáros menhelyen napjainkban mintegy 750, sérülésből és betegségből felépült, netán árván maradt szamarat tartanak. Akadnak köztük néhány hetes és ötvenegy éves patások is. A látogatók örökbe fogadhatnak egy-egy állatot, hogy segítsenek gondoskodni róluk.

Jelen állás szerint a szigetre utazóknak nincs szükségük érkezés előtti Covid-tesztre, azonban egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteniük. A szigetre közvetlen járatok indulnak Miamiból és Atlantából.

Bonaire többről szól, mint a gyönyörű karibi tenger, vagy a remek ételek (van belőlük bőven). Ez egy olyan hely, amit egyszer az életben a saját szemeddel kellett látnod.

A szigeteknek van valami paradicsomi hangulatuk ahogy mindentől távol, szabadon foglalják el helyüket a tenger vagy az óceán közepén – és a jó hír az, hogy mindezért nem is kell olyan messzire mennünk. Keressünk homokos tengerpartokat, szikrázóan gyönyörű kék vizet, felfedezésre váró eldugott ösvényeket és hegycsúcsokat, az éjszakai élet fellegvárait vagy a nyugalom szentélyeit, az alábbi öt európai szigettel biztosan nem nyúlunk mellé.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

utazás | karibi | szigetvilág | bonaire | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom