Bordélyházból indult, a világ legismertebb ínyencsége lett

Hogyan válhat hirtelen ilyen népszerűvé egy desszert, amelyet pár évvel ezelőtt még nem is ismertek? – kérdezte a The Times 1985-ben a tiramisuval kapcsolatban. És valóban. Az olasz édesség páratlan gyorsasággal vált a világ egyik leggyakrabban fogyasztott desszertjévé.

A tiramisu készülhet tortának és pohárkrémnek is, a benne lévő lágy mascarpone, a piskóta, az erős eszpresszó és a fanyar kakaópor azonban mindkét esetben tökéletes harmóniába lép.

Sokan azonban nem tudják, egészen az 1980-as évekig nem sikerült feltörnie a világ gasztronómiai palettájára.

1985-ben azonban már a New York-i étlapokra is felkerült, két évvel később pedig a párizsi Le Relais Plaza egyik legkeresettebb desszertjévé vált.

Népszerűsége pedig azóta is töretlen. De vajon honnan indult mindez, és ki készítette az első tiramisut?

Legenda vs. valóság

A tiramisu szó azt jelenti: dobj fel. Az olasz elnevezéshez pedig egy jól csengő legenda is társul: a történet szerint az első tiramisut 1800-ban készítették Trevisóban egy bordélyházban, és afrodiziákumként szolgálták fel a kuncsaftok számára, hogy felélénkítsék őket.

Az évszázadok során a népszerű legenda fátyolként rejtette el a tiramisu sokkal hétköznapibb, kalandoktól és izgalmas fordulatoktól mentes történetét. Giovanni Comisso trevisói költő visszaemlékezéseiben ugyanis lejegyezte, hogy nagymamája, Giuseppina gróf Odoardo Tiretta leszármazottja volt, aki imádta az édességet, amelyet vacsorára is gyakran fogyasztott. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy 1800-ban már jól ismert helyi desszert volt a tiramisu, sokszor és sok helyen is elkészítették. Érdekes módon receptkönyvekben azonban csupán az 1980-as években bukkant fel.

Ennek több oka is lehetett: főként idősek, nagymamák, dédnagymamák készítették Olaszországban kifejezetten a családtagjaik számára, másrészről a hűtőszekrény megjelenése előtt nehezen lehetett eltartani, ezért Treviso környékéről sokáig nem is tudott kitörni, megmaradt lokális gasztronómiai különlegességnek. Szerencsére ma már szerte a világon készítenek tiramisut, amely – bár viszonylag időigényes desszert –, kevés alapanyagokból és egyszerű konyhatechnológiai módszerek segítségével elkészíthető.

Hozzávalók:
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanálnyi porcukor
  • 30 db babapiskóta
  • 1,5 dl espresso
  • 30 ml amaretto
  • 2 evőkanálnyi cukrozatlan, kiváló minőségű kakaópor

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. Közben egy lábasban vizet teszünk forrni, a tojássárgáját pedig egy keverőtálba tesszük. Ráhelyezzük a vízgőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről és jeges vízbe állítjuk.
  2. Amikor lehűlt a tojáskrém, hozzákeverjük a porcukrot, és kemény habbá verjük.
  3. Hozzáadjuk a mascarponét és összekeverjük, majd a krémet legalább 30-40 percig a hűtőben pihentetjük.
  4. Egy tálban összekeverjük az espressót és az amarettót, majd minden babapiskótát gyors mozdulattal belemártunk, hogy aztán egy tálba vagy tepsibe sorakoztassuk.
  5. Az első réteg babapiskótát megkenjük a mascarponés krém felével, majd újabb réteg kávés-amarettós piskótát helyezünk a tetejére.
  6. Rákenjük a krém másik felét is, megszórjuk kakaóval, és 12 órára a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Ez is érdekelhet:
Egy tévedésből született meg a világ leghíresebb csokoládés desszertje

Két népszerű történet is terjed arról, ki lehetett a szülőatyja.

(Fotók: Pixabay)

édesség | történet | tiramisu | konyha | olasz | legenda

FOLYTASD EZZEL

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa