Ez a horvát sziget a legjobb menedék a nyüzsgő turistacélpontok elől

Brač páratlan a természeti szépségekkel és hihetetlen látnivalókkal rendelkezik. A finom, kavicsos strandokkal tagolt partvidéke mellett korszerű kerékpárutak futnak, a régiót túraútvonalak keresztezik, az ősi falvak, a buja olajfaligetek és a csodálatos szőlősbirtokok mellett az apró halászfalvak adnak ízelítőt a dalmát vidéken élők mindennapjaiból.

Öt pontban gyűjtöttük össze, mit érdemes megnézni, ha arra járunk.

Zlatni Rat strand

Horvátország leghíresebb strandja, a hosszú, vékony, V alakú Zlatni Rat (Aranyszarv).

A türkizkék vízű, apró kavicsszőnyeggel borított strand az életben éppen olyan, mint az Instagramon.

A tökéletes mediterrán szél a strandolók mellett a vízisportok szerelmeseit is vonzza.

A közelben fekvő kikötőváros, Bolba éjszaka a legcsodálatosabb. A gyertyákkal, apró fényekkel kivilágított teraszokra hatalmas az érdeklődés, így érdemes előre asztalt foglalni.

Vidova Gora

A Zlatni Rat felett található 778 méter magas Vidova Gora az Adriai-szigetek legmagasabb csúcsa. Bolból fantasztikus túraútvonalak indulnak, amelyeket gyalogosan és kerékpáron is megtehetünk, de autóval is megközelíthető.

Bármelyik hegyi úton is érünk el a csúcsra, onnan lenyűgöző látvány tárul elénk.

Blaca Ermitázs

A Vidova Gora-tól nyugatra, egy sziklás lejtőn megbújva bukkanhatunk rá a 16. századi Blaca Ermitázs-ra, amely 1551-ben a törökök elől elmenekülő papok és szerzetesek remetebarlangjaként funkcionált. Isten szolgái négszáz évig éltek ott, hogy aztán négy, egymáshoz kapcsolódó fehér kőépületből álló kis komplexumot hagyjanak hátra az utókornak.

A kedvezőtlen talajviszonyok ellenére a szerzetesek fantasztikus olajfaligeteket és szőlőültetvényeket telepítettek és mintegy 70 ezer liter bort exportáltak Velencébe. Az egykori remeteség épületében ma múzeum található, amely bemutatja az általuk hagyott ereklyék egy részét; többnyire vallási tárgyakat, de csillagászathoz kapcsolódó eszközöket és egy zongorát is kiállítottak.

Olívaolaj múzeum

A sziget legrégebbi falujában, Škripben, az Olívaolaj Múzeumban mindent megtudhatunk az olajbogyó-termelés történetéről és a hagyományos préselési folyamatról. A múzeumot egy rusztikus kőházban alakították ki, amely egykoron malomként funkcionált.

Az ott kiállított tárgyak között található egy hatalmas kőprés és az olaj kinyeréséhez használt kézműves eszközök is megtalálhatók. A múzeumban lehetőség nyílik megkóstolni a múzeumot üzemeltető család kézműves termékeit is, amelyhez olyan helyi finomságokat társítanak, mint a füge, keserűnarancs lekvár, Brač sajt, dalmát pácolt sonka és vörösbor.

Pučišća Kőműves Iskola

Brač másik természeti kincse a mészkő, amelyet már a római korban is bányásztak.

Ebből készült a település számos épülete mellett a spliti Diocletianus-palota, a Šibenik-i Szent Jakab-katedrális és a trogiri Szent Lőrinc-székesegyház is, amelyek egytől egyig UNESCO Világörökség részét képezik. Az 1900-as évek közepén megnyitott Pučišća-i iskola őrzi ennek az időszaknak páratlan emlékeit.

Európa egyik vezető turisztikai célpontja, Horvátország a digitális nomádoktól várja azt, hogy fellendítsék a gazdaságot és a járvány sújtotta idegenforgalmi ipart.

(Fotók: Getty Images)

Horvátország | utazás | látnivalók | brac

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom