Közel hatszáz Disney-kastély áll elhagyatottan a világ talán legfurcsább szellemvárosában

Gazdag külföldiek fényűző városának épült az a hatszáz, Disney-mesékre emlékeztető kastélyból álló település, ami most hátborzongató szellemvárosként vonzza az urbexeseket (az elhagyatott helyek szerelmeseit) Törökországban.

Ha a Walt Disney World a legboldogabb hely a Földön, akkor a Burj Al Babas a legszörnyűbb. A Fekete-tenger közelében fekvő szellemváros tele van félkész, teljesen elhagyott minikastéllyal – egészen pontosan ötszáznyolcvanhéttel. Pedig igazán fényes jövőt terveztek a különleges városnak.

Burj Al Babas a luxust akarta kínálni az ott élőknek. Királyi életet szerettel volna biztosítani a minikkastélyok lakóinak. A kezdeti sikersztori azonban nem várt fordulatot vett. A várost és az ott ma is látható közel hatszáz Disney-kastélyt a Sarot Properties Group ingatlanfejlesztő iroda építette. A cég nem új volt a piacon, hiszen a környéken két termálfürdő megépítése is az ő nevükhöz kötődik.

Az igazi nagy dobásuk azonban a város lett volna.

A céljuk az volt, hogy európai ihletésű, a Fekete-tengerre néző kastélyok sorát építsék fel gazdag arabok számára. Azok, akiket nem vonz Dél-Franciaország vagy Spanyolország, ezeken a gótikus stílusú paloták teraszain élvezhették volna a mediterrán klímát.

Az építkezés 2014-ben kezdődött, és összesen négyévesre tervezték. A fejlesztők azonban csődöt jelentettek, ám nem ez volt a kudarc egyetlen oka.

Úgy tudni, hogy a környékbeli lakosság fellázadt a projekt ellen; teljesen kiakadtak azon, hogy a felépített több száz kastély mennyire tájidegen és hogy semmi közük nincs a térségre jellemző oszmán stílusú kúriákhoz. Még pert is indítottak a kivitelező cég ellen, mivel azok számos fát kipusztítottak és komoly károkat okoztak a környezetben.

Az építkezés tehát leállt és többé nem folytatódott.

A befektetők és az elővásárolt kastélyok tulajdonosai 2019-ig bíztak abban, hogy a projektből még lesz valami, a világjárvány azonban végleg betett az építkezésnek. Ma már senki sem gondolja, hogy a beruházás valaha folytatódni fog.

A szellemváros hivatalosan nem látogatható, de ez nem akadályozza meg az urbexeseket és a szellemvárosok borzongására vágyó turistákat abban, hogy a félkész Disney-kastélyok között sétálgassanak. Az odajutás azonban nem egyszerű folyamat és a területet is őrzik. Ennek oka, hogy a kastélyok mellett ma is rengeteg építőanyag van felhalmozva, vezetékek lógnak mindenhol, így a rendhagyó városnézés veszélyekkel jár.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)

törökország | nagy sztori | urbex | szellemváros | Burj Al Babas

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom