Falfestmény készült Cziffra György világhírű zongoraművészről

Cziffra György világhírű zongoraművészt ábrázoló falfestmény készült Budapesten: a nagyméretű műalkotás a HÉV Batthyány téri végállomásánál látható.    

A falfestmény a művészt zongorázás közben ábrázolja, és Erich Auerbach német író, filológus korabeli fotója alapján készült.

A kivitelező Neopaint Works alkotócsoport tájékoztatása szerint a festmény a Cziffra György-emlékév részeként készült.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének századik évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepeli,

és az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. Az emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg Magyarországon és külföldön.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra” – magyarázta Balázs János zongoraművész.

Cziffra mélyszegénységbe született, gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Átütő zsenije már egészen korán megmutatkozott, de a második világháború egy időre elszakította őt a művészpályától, ami után elsősorban bárokban zongorázott.

1956-ban a forradalom alatt Franciaországba menekült. Ott már ismerték a nevét, ott indult el nemzetközi karrierje egészen átütő erejű zongoraművészként. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; első fotó: Neopaint)

Erich Auerbach | Cziffra György | Balázs János | HÉV | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom