Egy másnapos tőzsdeügynöknek köszönhető a világ legnépszerűbb brunch-fogása?

Az Eggs Benedict szülőatyja egy alkoholmámorban úszó, nőcsábász tőzsdeguru vagy egy legendás séf lehet.

Egy lusta vasárnapon tartalmas, különleges villásreggelinél elképzelni sem tudunk jobbat. A brunchok egyik ikonikus eleme az Eggs Benedict, amelynek autentikus változata buggyantott tojással, kanadai szalonnával, angol muffinnal és hollandi mártással készül.

A New York-i gyökerekkel rendelkező fogás körül azonban parázs viták vannak.

Egyesek szerint egy Wall Street-i nagyágyú keresett gyógymódot a Waldorf Hotelben másnaposságára akkor, amikor elkészült az első Eggs Benedict, mások azonban Charles Ranhofernek, a legendás Delmonico séfjének tulajdonítják a receptet.

A jobb oldali fotón látható épület alsó szintjén működik New York egyik első étterme, a Delmonico. A jelenlegi helyszín már a sokadik az étterem több mint százéves történetében

A rejtély 1894-ben kezdődik, amikor a Wall Street nyugdíjas tőzsdeügynöke, Lemuel Benedict belépett a Waldorf Hotelbe, hogy valami olyan fogást fogyasszon el, amely gyógyítóan hat másnaposságára. A konkrét rendelést egy 1942-es New Yorker-cikk idézi fel, eszerint Benedict néhány vajas pirítóst, ropogós szalonnát, két buggyantott tojást és hollandi mártást kért. A szokatlan ételpárosítás felkeltette Waldorf Oscar figyelmét, így felkerült az étlapra úgy, hogy a pirítóst angol muffinnal helyettesítette.

Lemuel sztorija sokáig uralta a gasztrotörténelmet, ám 1978-ban parázs vita alakult ki, amikor a Bon Appetit című magazin megjelentette a Tökéletes Eggs Benedict című cikket, amelyben az ételt a Delmonico étteremnek tulajdonították.

Az általuk ismert sztori szerint a század elején Mr. és Mrs. LeGrand Benedict az ikonikus Financial Districtben található étteremben evett minden szombaton. Egy alkalommal a séfnek jelezték, hogy rendkívüli módon unják már a steakhouse menüjét, aki erre válaszul elkészítette számukra az Eggs Benedictet.

Az ellentmondást csak fokozza, hogy 1894-ben, abban az évben, amikorra Lemuel Benedict története datálható, a Delmonico francia séfje, Charles Ranhofer kiadta The Epicurean című szakácskönyvét, amely elsőként írta le a fejedelmi villásreggeli receptjét. Így szólt:

"Vágjunk keresztbe egy muffint, pirítsuk meg anélkül, hogy megbarnulna, majd tegyünk egy nyolc hüvelyk vastag főtt sonkát a tetejére úgy, hogy átmérője megegyezzen a muffinokéval! Melegítsük sütőben közepes hőfokon, majd minden pirítósra tegyünk egy buggyantott tojást! Fedjük le az egészet hollandi mártással!"

A Bon Appetit-cikknek köszönhetően Ranhofert az Eggs Benedict szülőatyjává kiáltották ki, Lemuel unokaöccse, Jack Benedict azonban úgy döntött, felveszi a kesztyűt, és megvédi nagybátyja hírnevét. 1978-ban megnyitott egy éttermet a coloradói Winter Parkban, LC Benedict Restaurant and Tavern néven, ahol a tojásétel két változatát kínálta a menün. Az egyik Benedict Lemuel's Way névre hallgatott, és pirítós, illetve szalonna felhasználásával készült, a másik pedig Eggs Benedict Oscar's Way volt, így angol muffint és kanadai szalonnát tartalmazott. Az étterembe még egy tájékoztató táblát is kihelyezett, amelyben azt bizonygatta, nagybátyja nevéhez fűződik az étel elkészítése.

A képet némiképp árnyalja, hogy a Waldorf Hotel sosem állította azt, hogy náluk készült a világ első Eggs Benedictje, tökéletesen megelégedtek azzal, hogy a fél világ megismerte és megszerette a Waldorf-salátát, amely tényleg átütő elismerést hozott a számukra. Így aztán akár az is elképzelhető, hogy Lemuel ugyanabban az évben két helyen is kérte ugyanannak a különleges ételnek az elkészítését: egyszer a Waldorfban, egyszer pedig a Delmonicóban.

Talán sosem derül ki, mi is az igazság.

Ez is érdekelhet:

A reggelik királya: lazacos Eggs Benedict

Csupán néhány alapszabályra kell odafigyelni az elkészítéséhez.

(Fotók: Getty Images)

brunch | hollandi mártás | buggyantott tojás | nagy sztori | angol muffin

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom