Együtt dolgozik a fiatal művészek sikeréért a Youngart, a METU és a Porsche

A fiatal művészek támogatására indít képzőművészeti pályázati programot a Youngart online galéria a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Porsche Centrum Budapest együttműködésével és támogatásával. A kezdeményezés mellé olyan nevek álltak nagykövetként, mint Veiszer Alinda és Ott Anna.

Nincsenek könnyű helyzetben ma a fiatal képzőművészek, ha az életüket a művészetnek szeretnék szentelni, és abból akarnak megélni. Hosszú és rögös út vezet odáig, mire olyan ismertségre és szakmai elismerésre tesznek szert, hogy alkotásaik rendszeres értékesítésével állandó és megbízható bevételforrást tudnak maguknak biztosítani. A Youngart online galéria egyik fő missziója, hogy felkarolja és támogassa a feltörekvő tehetségeket ebben: segít megtalálni a vásárlói közönséget, szakmai pályázatok és ösztöndíjprogramok indításával anyagi támogatást nyújt, valamint kiállítási lehetőséget biztosít a legtehetségesebb alkotóknak.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy a meghirdetett pályázataink minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, hogy minél több művésznek tudjunk ezáltal lehetőséget biztosítani. Nagyon örülök, hogy a mostani programban olyan partnerek álltak mellénk, akik által még több fiatal tehetséghez juthatunk el, és több jelentkezőt is díjazhatunk” – mondta Dr. Hatházi Vera, a Youngart alapítója.

A fiatal tehetségek felkarolására irányuló hasonló célkitűzés hozta össze a Youngartot a Metropolitan Egyetemmel. Utóbbi elkötelezetten törekszik arra, hogy diákjainak segítséget nyújtson a pályakezdésben és a kezdeti nehézségek leküzdésében.

„Képzési módszerünk lényege, hogy az oktatók mentorokként, a hallgatók pedig aktív alkotóként, közösen dolgoznak együtt az egyetemi évek alatt. Ennek köszönhetően diákjaink tanulmányaik végén már egy jól átgondolt portfóliót tarthatnak a kezükben, ezzel indulhatnak el útjukon – mondta el Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának dékánja. – A Youngart diákjaink, oktatóink, és természetesen minden művész számára hiánypótló platform – büszkék vagyunk arra, hogy közösen dolgozhatunk a fiatal művészek érvényesüléséért.”

A Youngart–Porsche–METU Képzőművészeti Pályázat három kiemelt tehetség számára biztosít egyösszegű anyagi támogatást, és megjelenési lehetőséget a program zárókiállításán. A Kortárs Képzőművészekért díj a pályázók általános munkásságának értékelésével keresi a jelentkezők közül a legtehetségesebbet, míg a Porsche Centrum Budapest Úton egy zöldebb világ felé elnevezésű díja a környezetvédelem, környezettudatosság és fenntarthatóság témához kapcsolódóan díjazza a legjobb pályaművet.

A Hallgatói különdíj célja pedig, hogy a még hallgatói státuszban lévő művészek számára biztosítson lehetőséget a megmérettetésre.

„Számunkra a művészet és kultúra támogatása kiemelt fontossággal bír, ezért állunk örömmel immáron másodszor a Youngart mögé egy ilyen jellegű pályázat támogatásával. Külön öröm, hogy ezúttal egy olyan díjat is biztosítunk a pályázaton belül, amely egy számunkra kulcsfontosságú témakör, a környezetvédelem, zöld világ és fenntarthatóság köré épül” – mondta Árvay Péter, a Porsche Centrum Budapest marketingvezetője.

A pályázaton túl az együttműködés és a teljes program több komponensből áll össze, melyek közül a visszanézhető Közelebb a művészethez online meetup volt az egyik legkiemeltebb programelem. Veiszer Alinda moderátorként olyan kérdéseket járt körbe beszélgetőpartnereivel, hogy miként lehetne a képzőművészetet érthetőbbé és elérhetőbbé tenni az átlagemberek számára, és

hogyan segítheti ez a művészeket abban, hogy már életükben elismerjék őket, és meg tudjanak élni az alkotói munkájukból.

A beszélgetés résztvevői – Somogyi Hajnalka kurátor, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Tomasz Piars festőművész, Dr. Hatházi Vera, a Youngart alapítója, Jankó Judit művészeti újságíró és Rényi Andrea kulturális mecénás, műgyűjtő – különböző szemszögből vizsgálták azokat az új, többek között a járványhelyzet által hozott trendeket, vásárlói igényeket, újszerű megoldásokat, amelyek mint egymásra épülő téglák, hidat képesek teremteni a művészek és a művészetkedvelő nagyközönség között.

A beszélgetést egy Művészet az izoláció árnyékában című kiállítás kíséri, amely a Kubik kiállítóterében lesz megtekinthető október 7–17. között, és amely többek között azt kívánja szemléltetni, hogy az elmúlt két év, a járványhelyzet és az azt övező izoláció hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát.

A Youngart–Porsche–METU Képzőművészeti pályázat és program mellé olyan neves személyek álltak nagykövetként, mint Veiszer Alinda műsorvezető és Ott Anna kulturális menedzser. Szakmai hátterükből és a kulturális életben betöltött szerepükből adódóan mindketten elkötelezettek a fiatal tehetségek támogatása mellett, így hitelesen képviselhetnek egy ilyen irányú művészeti kezdeményezést.

tárlat | ott anna | kiállítás | kubik | Veiszer Alinda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom