Éhségsztrájkba kezdenek, annyira nem bírják már a turistaáradatot a spanyol szigeteken

A Kanári-szigetek lakói tiltakozásokat terveznek, mert úgy érzik, a fenntarthatatlan látogatóáradat tönkreteszi az életüket.

2023-ban a szigetcsoport rekordszámú, 14,1 millió külföldi látogatót vonzott, a helyiek pedig megelégelték a tömeget. Vannak, akik arról számolnak be, hogy a lakásárak emelkedése miatt autóikba vagy barlangokba kényszerülnek, egy tenerifei aktivistacsoport pedig éhségsztrájkot tervez a jövő héten két új szálloda építése miatt.

A hatóságok már egyszer leállíttatták a munkálatokat a tenerifei Puertito de Adejében található Hotel La Tejita és Cuna del Alma építkezésén a környezeti előírások megsértése miatt, de az építkezés a közelmúltban folytatódott.

A Canarias Se Agota (a Kanári-szigetek elkeltek) nevű csoport szintén demonstrációt tervez, április 20-án Tenerifén, Gran Canarián, Lanzarote-on és La Palmán tüntetnek A Kanári-szigeteknek is van határa felirattal. Szintén hasonló céljai vannak a Canarias se Exhausta (A Kanári-szigetek kimerültek) nevű szervezetnek.

Puerto de la Cruz, in Tenerife

Mint az aktivisták mondják, a szigeteken mindig is nagyon szívesen fogadták a turistákat, de azt szeretnék, ha fenntarthatóbb lenne a turizmus.

Tenerife kis sziget, korlátozott erőforrásokkal. Az utakon túl nagy a forgalom, kevés a víz, a szállodák pedig tele vannak"

mondja Ruben Zerpa, a Canarias Se Agota tagja, aki a megfizetethetetlen bérleti díjakra is felhívja a figyelmet: „Körülbelül kilencszáz eurót (körülbelül 350 ezer forintot) keresek, és a párommal élek, de a bérleti díj nyolcszáz euró (mintegy 312 ezer forint) havonta. Ez Santa Cruz, ami nem is tartozik a sziget legdrágább részei közé".

Santa Cruz de Tenerife

A lakosok már különböző táblákat, plakátokat és matricákat is elhelyeztek a turisták elriasztására például „túlzsúfoltság miatt zárva” felirattal. A Kanári-szigetekre érkező nyaralók áradata az egészségügyi szolgáltatásokra, a hulladékgazdálkodásra, a vízellátásra és a biológiai sokféleségre is nyomást gyakorol.

Ezért is érdemes óvatosnak és tisztelettudónak lenni a Kanári-szigeteken, pontosabban a spanyolországi Lanzarotén és Fuerteventurán.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

kanári-szigetek | tüntetés | spanyolország | turisták | sztrájk

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram