Párizs ikonját sem kíméli az energiaválság

Szeptember 23-tól az Eiffel torony kivilágítását hamarabb lekapcsolják.

Párizs ikonjának fényei „már‘ háromnegyed tizenkettőkor kialszanak a város energiatakarékossági intézkedéseinek jegyében. A műemlék egyébként pont ekkor zár be, de eddig egészen hajnali egyig fényárban úszott.

„Az energiaválság ugyanúgy sújtja Párizst, mint Franciaország többi részét. Nem vártunk a cselekvéssel, 2014 óta tízmilliárd eurót fektettünk be az ökológiai átmenetbe” írta Anne Hidalgo a közösségi médiában. "De tovább kell mennünk az első intézkedéseknél, hogy tíz százalékos energiamegtakarítást érjünk el."

Az Eiffel-torony világításának lekapcsolása mellett az önkormányzati épületekben tíz órakor van villanyoltás, de a közvilágítás marad, „hogy továbbra is gondoskodjon a párizsiak biztonságáról”.

Az Eiffel torony jelenleg is használt világítórendszere a ’80-as években készült, 2000-ben villódzó fényekkel egészítették ki, 2019-ben pedig az antennát megvilágító négy projektort LED-es verziókra cserélték.

Más európai városok, köztük Budapest is hasonló lépésekre szánta el magát, a fővárosban szeptember 1-től az eddig megszokottnál két órával hamarabb kapcsolják le a díszvilágítást, vagyis a nyári időszámítás idején este tizenegykor, az óraátállítás után pedig este tízkor hajnali egy, illetve éjfél helyett. Németországban az üzletek kirakatainak világítását is kikapcsoltathatják éjszakára.

(Forrás: Travel and Leisure, Turizmus, képek: Unsplash)

párizs | franciaország | spórolás | energiaválság | Eiffel-torony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom