Kilenc gyönyörű, elhagyatott kúria a világból, amiért vérzik a szívünk

Világszerte megtalálhatók olyan elhagyatott kastélyok, amelyek még akkor is felkeltik a turisták figyelmét, ha a borostyán kontrollálatlanul mászik a homlokzaton, ha az ablakok már betörtek és az épületek terei évtizedek óta nem telnek meg élettel. Talán éppen ez az, ami annyira izgalmassá teszi ezeket a kísértetiesen gyönyörű helyeket. Hiszen emlékeztetői a letűnt koroknak. 

Körbenéztünk a világban és összegyűjtöttük azt a kilenc kúriát, amelyek pusztulásukban is meseszépek.

Hamilton-palota (Sussex, Egyesült Királyság)

A Hamilton-palota impozáns épületegyüttese nagyobb, mint a Buckingham-palota. A Sussex vidékén található kastély Nicholas van Hoogstratenm üzletember tulajdonában áll, akit emberölésért tíz év börtönbüntetésre ítéltek, majd később felmentették a vádak alól. Van Hoogstratenm az 1980-as évek közepén kezdte el építeni az ingatlant, de pénzügyi nehézségei és egyéb vitás ügyei miatt az építkezés abbamaradt.

Jahaz Mahal (Mandu, India)

A Jahaz Mahal hajópalotát jelent. Az épület onnan kapta az elnevezését, hogy a szomszédos víztározó felületén visszatükröződnek a falak. A csodálatos kastély Manduban található, amelyről a Times of India úgy fogalmazott, hogy elhagyott, de nem elfelejtett. Az ősi várost történészek szerint a 6. század körül alapították és egykor hatalmas területen feküdt. A Jahaz Mahalt Ghiyasuddin Khilji szultán a háreme otthonaként használta.

Burj Al Babas (Mudurnu, Törökország)

A Burj Al Babast egy olyan dúsgazdag közösségnek tervezték, akik európai stílusú kastélyokban szerettek volna élni. A terv azonban sosem valósult meg. A projekt fejlesztői, a Sarot Group tagjai ugyanis nem sokkal az építkezés megkezdése után csődöt jelentettek. Aztán jött a pandémia, így a beruházás teljes mértékben leállt. A nem mindennapi lakópark pedig azóta is üresen, félkészen áll.

Lennox kastély (Glasgow, Egyesült Királyság)

David Hamilton 1837 és 1841 között építette a fantasztikus kastélyt John Lennox Kincaid számára, de leginkább arról híres, hogy a Lennox Castle Hospital működött benne. 1927-ben a tanulásban akadályozott emberek iskolájává alakították át, és ott laktak az ápolók is. Az intézmény azonban a hírek szerint igen rosszul bánt a diákokkal. 2002-ben bezárták, így az ingatlan elhagyatottá vált.

Bannerman-szigeti kastély, fegyvertár és rezidencia (Pollepel-sziget, New York)

Frank Bannerman egykor az Egyesült Államok legnagyobb fegyverkereskedője volt. Hatalmas vagyonra tett szert az üzleti élet legegyszerűbb szabálya alapján: olcsón vásárolt és drágán adott el. Fegyverkészlete olyan hatalmasra nőtt, hogy New York városának vezetői azt mondták neki, költöznie kell. Ekkor talált rá a Pollepel-szigetre, ahová nemcsak fegyverraktárát költöztette, de egy kastélyt is építtetett magának. Az egyik raktárban azonban akkora robbanás következett be, hogy az ablakok kitörtek, egy huszonöt méteres épülettörmelék pedig a közeli vasúti sínekre zuhant. Mind a sziget, mind pedig a rajta található romos épületek jelenleg New York állam tulajdonában vannak, és a Bannerman Castle Trust üzemelteti.

Bányavezető otthona (Kolmanskop, Namíbia)

Kolmanskop homokos talaja egykor szó szerint főnyereménynek számított. Zacherias Lewala nevű namíbiai vasúti munkás éppen vágányépítés céljából tisztította a dűnéket, amikor egy nap csillogó kövekre lett figyelmes. Ezek gyémántok voltak. Hamarosan európai bányászok tucatjai telepedtek le a környéken, hamarosan pedig a sivatag közelében egy egész falu jött létre. A német gyarmatosítók erőszakkal kiszorították a namíbiaiakat, a sivatagot pedig tiltott területnek nyilvánították. Később még több gyémántot találtak az Orange folyó közelében , ami aztán a világ egyik leggazdagabb lelőhelyének bizonyult. A városlakók összeszedték ingóságaikat, és az új terület felé vették az irányt, így Kolmanskop elhagyatottá vált.

Villa De Vecchi (Cortenova, Olaszország)

Az Alessandro Sidoli építész által tervezett Villa De Vecchi egykor Felix De Vecchi gróf nyári rezidenciájaként funkcionált. A férfit tiszteletre méltó háborús hősnek tartották, aki Milánó osztrák uralom alatti felszabadításáért harcolt. Egy napon De Vecchi arra ért haza, hogy feleségét brutálisan meggyilkolták, lánya pedig eltűnt. A gróf egy évig kereste a lányát, de mivel nem találta, önkezével vetett véget életének. Az ingatlant De Vecchi testvére, Biago örökölte meg, egészen a második világháborúig ott is élt. Később a család elhagyta az ingatlant, és bár párszor azóta gazdát cserélt, az 1960-as évek óta alapvetően üresen áll. Tragikus története miatt sokan úgy gondolják, hogy az elhagyott kastélyban kísértetek járnak.

Dungeness Mansion (Cumberland-sziget, Georgia)

James Oglethorpe parlamenti képviselő 1736-ban megvásárolta a Cumberland-szigetet, ahol vadászházat épített. Az ingatlan Dungenees-nek nevezett el. Úgy tudni, harminchétezer négyzetméteren terült el, és a becslések szerint kétszázezer dollárba került a megépítése. A család 1924-ben költözött el onnan, a birtokot pedig a pletykák szerint 1959-ben orvvadászok gyújtották fel.

Állami vendégházak (Shenyang, Kína)

A kínai Shenyangban található falut 2010-ben kezdték el építeni, két éven belül azonban a projekt leállt. A kúriák azóta is félkész állapotban, üresen sorakoznak egymás mellett.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

villa | kúria | birtok | elhagyatott | urbex

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom