Teljesen eltűnhet a föld színéről az egyik óceán

Különös dolgot állapítottak meg a kutatók a lemezmozgások számítógépes szimulációjának segítségével.

Az ausztrál Curtin Egyetem és a kínai Pekingi Egyetem kutatói szerint, a Csendes-óceán lassan, de biztosan zsugorodik, évente körülbelül három centimétert. Ezzel párhuzamosan az ausztrál kontinens Ázsia felé sodródik, és évente körülbelül hét centiméterrel kerül közelebb hozzá, míg Eurázsia és Amerika szintén a Csendes-óceánon halad egymás felé.

A csendes-óceáni "tűzgyűrű" illusztrációja, amelyet a tektonikus lemezhatárok alkotnak. A környező lemezek a csendes-óceáni lemezzel ütköznek, ami miatt gyakoriak ezen a területen a földrengések és a vulkánkitörések.

Ezért egy bizonyos ponton –  amire körülbelül két-háromszázmillió évet kell várni ,

Amerika és Ázsia összeütközik, és létrejön egy új szuperkontinens,

ami már nevet is kapott: Amasia (Amázsia). Eközben a Jeges-tenger és a Karib-tenger is eltűnik.

Az elmúlt kétmilliárd év során, mintegy hatszázmillió évenként ismétlődött ez a folyamat, vagyis "szuperkontinens ciklus", melynek során létrejött a szuperkontinens, mint Dr. Chuan Huang, a tanulmány vezető szerzője elmondta.

A kutatók szerint az új szuperkontinens a Föld északi féltekén fog kialakulni,

majd egyre inkább délre, az Egyenlítő felé vándorol, miközben az Antarktisz marad az egyetlen kontinens lent, délen.

Persze, óceánok nemcsak eltűnnek, de születnek is.

(Forrás: NDTV, képek: Getty Images)

szuperkontinens | eltűnik | csendes-óceán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom