Drasztikus mennyiségi korlátozást vezetnek be az étolajra a háború miatt Spanyolországban

Ukrajna a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, így a háború komoly problémákat is okozhat az élelmiszerellátásban azokban az országokban, amelyek nagy mennyiségben vásárolják fel az ukrán étolajat.

Két spanyol áruházlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a napraforgóolajra, mert az orosz-ukrán háború miatt készlethiánnyal kell szembenézniük.

A Mercadona szupermarketben egy vásárló maximum öt liter olajat vásárolhat, míg a Consum üzletlánc vevői naponta csak egy liter étolajat szerezhetnek be.

A Makro üzletlánc is napi egy palackban limitálta az egy vásárló által megvehető étolaj mennyiségét. Tájékoztatásuk szerint az Ukrajnában jelenleg tapasztalható szörnyű helyzet hiányt okoz a konfliktusövezetből származó termékek kínálatában, a napraforgóolaj esetében pedig nem csak a Makrónál tapasztalható mindez,

hanem az egész spanyol piacon is.

Nem Spanyolország az egyetlen, ahol problémát okozhat napraforgóolaj exportjának kiesése. John Sandbakken, az amerikai napraforgó szövetség ügyvezető igazgatója az AgWeeknek adott interjújában rámutatott: Oroszország és Ukrajna együttesen a világ napraforgóolaj-készletének mintegy 60 százalékát állítja elő. Ennek körülbelül 75 százalékát exportálják, így

az egész világ megérzi majd azt, ha nem lesz étolaj a piacon.

Úgy tudni, az Európai Unió havonta körülbelül kétszázezer tonna napraforgóolajat vásárol Ukrajnából, ami a teljes kínálat 35-45 százalékát teszi ki. Egyes előrejelzések szerint a készletek a következő négy-hat hétben kifogyhatnak, ezt pedig a fogyasztók is a saját bőrükön érezhetik majd.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

Ororszország | élelmiszerellátás | háború | napraforgóolaj | készlethiány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom