Nem vagyunk túl kreatívak, ha a foglalás lemondásáról van szó.
Este hat óra van, és csörög a telefonunk, emlékeztetve arra, hogy harminc perc múlva egy étteremben kellene ülnünk. Az emlékeztetőt látjuk, de kényelmesen nézzük az egyik streaming szolgáltató filmjét, miközben hirtelen bepánikolunk. Kezdjük magunkat egyre kényelmetlenebbül érezni, de nem tudunk felkelni, hogy eljussunk az étterembe. Itt az ideje, hogy felhívjuk a helyet, és kitaláljunk valami jó ürügyet a törlésre. Beteg lett az egyik családtag?
Ez hazugság és pontosan ezt mondja rajtunk kívül mindenki más is.
Jelentős károkat okoznak azok a vendégek, akik nem jelennek meg az étteremben foglalásuk ellenére, hiszen az étterem bevételtől esik el. Ez azonban úgy tűnik, nem zavarja az amerikai fogyasztókat. Egy friss felmérés szerint
húsz százalékuk orvosi ellátást hazudik, huszonegy százalékuk pedig családi vészhelyzetet említ.
Mindenképpen jó hír, hogy harmincöt százalékuk megváltoztatná aktuális tevékenységét, hogy időben eljusson az étterembe, ötvenöt százalék pedig inkább átadná a foglalást egy ismerősének, csak ne kelljen lemondania.
Vannak olyan rendkívül népszerű éttermek, ahol az asztalfoglalás lemondásáért díjat kell fizetni. Egy felmérés szerint azonban például az amerikaiak hetvenegy százaléka egyetlen fillért sem akar áldozni erre, így vagy a díj visszatérítéséért könyörögnek, vagy egyszerűen vis maior-helyzetet hazudnak. Mentségükre szóljon, hogy
jelentős részük megfontolná azt, hogy fizessenek, ha a "büntetés" mértéke tíz dollárnál kevesebb.
Akkor cselekszünk a legetikusabban, ha a lehető legkorábban lemondjuk a foglalásunkat vagy átadjuk egy ismerősünknek a lehetőséget az éttermi étkezésre.
Ha eljutunk az étterembe, ott is vannak szabályok, amiket érdemes betartanunk, például, ha úgy akarunk étkezni, mint a franciák vagy az olaszok. És vannak olyan szokások is, amiket erősen ajánlott hamar levetkőznünk.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
kifogás | foglalás | lemondás | étterem
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!