Ez a tíz legbiztonságosabb város jelenleg az Európai Unióban

Az északi városok biztonságosabbak, mint a déliek, a legnépszerűbb európai úti célok pedig szégyenlistára kerültek - így lehet röviden összefoglalni az Európai Bizottság legfrissebb jelentését. 

A városokat biztonsági szintjük alapján rangsorolták. Az első helyen Koppenhága végzett, második lett a spanyol Oviedo városa, a harmadik helyet pedig Ljubljana szerezte meg.

A dobogóról nem sokkal maradt le Bialystok (Lengyelország), Groningen (Hollandia) és Zürich (Svájc). A legbiztonságosabb városok listájára felfért még a dán Aalborg is, ahol a lakosság még az éjszakai közlekedés során is biztonságban érzi magát.

A rangsor alapján a déli tagállamok városait kevésbé tartják biztonságosnak, a helyi lakosság átlagosan hatvanhárom százaléka nyilatkozta úgy, hogy biztonságban érzi magát lakóhelyén, míg az északi tagállamokban ennek aránya nyolcvankét százalékos. Általánosságban véve az is elmondható, hogy

a kisebb településeket biztonságosabbnak tartja a lakosság, mint a nagyobbakat.

Közbiztonság szempontjából a legrosszabb városnak Róma és Nápoly, valamint Athén bizonyult. Ez aggodalomra ad okot, mivel

ez a két város a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé tartozik Európában.

Mindemellett Franciaországban nagyon eltérő a lakosság biztonságérzete, hiszen míg Marseille-ben negyvenhárom százalék érzi magát biztonságban, addig Bordeaux-ban ez az arány nyolcvankét százalékos.

Hasonló eltérések figyelhetők meg belga (Liège negyvennégy százalék, Antwerpen hetvenhárom százalék), Bulgária (Szófia negyvennyolc százalék, Burgasz hatvanhat százalék), cseh (Ostrava negyvenöt százalék, Prága hatvankettő százalék),  görög (Athén negyven százalék, Heraklion hatvannyolc százalék), olasz (Róma harminchét százalék, Verona hatvannégy százalék), román (Bukarest ötvennyolc százalék, Kolozsvár nyolcvan százalék) és török városok esetében is (Isztambul negyvennégy százalék, Antalya nyolcvan százalék).

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

eu | jelentés | biztonság | Európai Bizottság | közbiztonság

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram