Ez a látványos toronyház lett 2022-ben az év épülete

A 2022-es Építészeti Világfesztivál nemrégiben ért véget Lisszabonban, a legnagyobb szakmai eseményen pedig kiosztották az év épülete díjat is, amelyet a Sydney Quay Quarter Tower nyert el. 

A Sydney-i Operaház közelében található, zseniális panorámával rendelkező toronyház kétszázhat méter magas, és az egykor a helyén álló ötven éves kereskedelmi torony nagy részének felhasználásával épült.

Bár az épület nem teljes egészében újrahasznosított, úgy tudni, a régi torony gerendáinak és födémjeinek hatvanöt százalékát, valamint az eredeti épület magjának több mint kilencvenöt százalékát felhasználták, hogy aztán negyvenöt ezer négyzetméternyi alapterülettel bővítsék ki.

Az AMP Capital megbízásából épült irodaház Jenga-szerű tervét a dán 3XN építészeti stúdió készítette el a BVN-nel együttműködve.

Szokatlan formája öt enyhén elforgatott elemből áll. Ezek mindegyike egy központi átrium köré épült, amely a Sydney-i kikötő vizeire néz, de tetőkertek és teraszok is helyet kaptak benne.

(Forrás: Bosshunting, fotók: AMP Capital)

sydney | épület | toronyház | építészet

FOLYTASD EZZEL

Gyönyörű erdő ölén bújik meg ez a stílusos dán nyaraló

Négy évre bezárt, hamarosan azonban újra megnyit Európa egyik legjobb múzeuma

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Így lett apró lámpaboltból dizájnbirodalom a Solinfo
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom