Külföldre mennél a változások elől? Ezekbe az országokba költözz és ezekbe ne

Egy friss felmérés a karrierlehetőségek, a társadalmi élet és az egészségügyhöz való hozzáférés tekintetében vizsgálta az európai országokat kifejezetten a kiköltözők szemszögéből. Ezek alapján pedig felállítottak egy listát a legjobb és legrosszabb úti célokból.

A távmunka egyre nagyobb sebességre kapcsol, ráadásul egyre több ország vezet be digitális nomád vízumot, ami megkönnyíti azt, hogy legálisan dolgozzanak külföldről.

Az InterNations idén is elkészítette Expat Insider felmérését, amelyben ötvenkét potenciális célállomást vizsgált a világ minden tájáról, hogy aztán a külföldiek életminősége szerint rangsorolja őket. Idén először a letelepedés, a munkavállalás, személyes pénzügyek, az egészségügy mellett

a digitális életet is szempontként vették figyelembe a lista összeállításakor.

TOP három európai úti cél

Meglepő módon idén mindössze két európai ország jutott be a legjobb tíz közé. Portugália a legjobb úti cél Európában, ugyanakkor csupán negyedik az összesített rangsorban. Tíz megkérdezett külföldiből kilenc azt mondta, hogy élvezi az időjárást, 89 százalékuk elégedett a levegő minőségével.

Az ott élő külföldiek szerint jók a sportolási lehetőségek, 93 százalékuk szerint könnyű és biztonságos gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni.

Egyszerűen találtak barátokat, élvezik a társasági életet,

azonban a helyi bürokráciával a kivándorlók fele nehezen birkózik meg és a helyi munkaerőpiaccal és a karrierlehetőségekkel sem elégedettek.

Spanyolország a legjobb életminőséget kínálja a külföldieknek, így a teljes rangsorban az ötödik helyre került az ország.

A kint élő külföldiek elégedettek a gasztronómiával, a sportolási lehetőségekkel, a kulturális élettel, a szórakozási lehetőségekkel,

kedvezőnek tartják az éghajlatot, az egészségügyi rendszer pedig szerintük könnyen hozzáférhető. Alapvetően elégedettek a megélhetési költségekkel is, bár a személyes karrierlehetőségek és a fizetés területén nem maximális az elégedettség.

A 2022-es felmérésben Franciaország a 31. helyen végzett az ötvenkét ország között. Ennek oka, hogy bár az életminőség jónak mondható, a külföldiek nyelvi problémákkal szembesülnek, ráadásul az adminisztráció rendkívül bonyolult, a bürokrácia lassú és elavult. Az ott élő külföldi állampolgárok azonban dicsérték az ország egészségügyi rendszerét és megfizethetőségét.

A legrosszabb választások

A la dolce vita hírneve ellenére Itália a legrosszabb tíz ország közé került az InterNations felmérésében. Bár nemrégiben bevezették a digitális nomád vízumot, a külföldiek továbbra is nehezen viselik a bürokráciát, nem kapnak tisztességes fizetést és a munkaerőpiaccal is elégedetlenek. Olaszország előnye azonban, hogy

könnyen be lehet illeszkedni, jó az időjárás, a gasztronómiai kínálat változatos, az étkezési lehetőségek sokrétűek.

A felmérés Luxemburgot sem ajánlja, elsősorban szabadidős tevékenységek hiánya és a magas megélhetési költségek miatt. Málta az infrastruktúrája miatt teljesített rosszul, de a külföldről érkezők számára a bankszámlanyitás is hatalmas kihívásokkal jár.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

portugália | spanyolország | digitális nomád | életminőség | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom