Ezért menj ki idén is az Art Marketre

Október 3–6. között ismét kortárs művészetben úszik majd a Millenáris az Art Market Budapestnek köszönhetően.

A legnagyobb hazai vásár, ahol kortárs művészetet nézhetünk és vásárolhatunk, kétségkívül az október első felében érkező Art Market, aminek már évek óta a Millenáris ad otthont. A szervezők minden évben új tematika mentén alakítják ki az aktuális kiállítók névsorát, és természetesen ez alapján állítják össze a programokat is.

Nézzük, ezúttal miért érdemes ellátogatni Buda szívébe október első hétvégéjén!

Találkozz a "veszett kutyával"

Persze nem szó szerint. Aki egy kicsit is figyeli a nemzetközi kortárs művészetet, ezenbelül is az orosz közeget, nagy valószínűséggel hallott már a veszett kutya fedőnéven ismert Oleg Kulikról, aki a legkiemelkedőbb kortárs alkotók egyike.

A művész azért kapta ezt az elrettentő nevet, mert a kilencvenes években az egyik akcióművészeti projektje során veszett kutyaként viselkedve láncolta magát oda emberekhez és tárgyakhoz.

Sétáltatott már gepárdokat galériában, és vágott le malacot is a látogatók előtt. Mindig az ember állati énjének megnyilvánulásával kísérletezett, és kivétel nélkül minden akciójával határokat feszegetett. Az elmúlt bő tizenöt évben Oleg inkább csak fotókollázsokat és installációkat készít, de még mindig harsány és provokatív, ahogyan azt a közönség már megszokhatta. Október 6-án délben, a Millenáris D épületében tart majd előadást.

Ismerd meg a vásárt A-tól Z-ig!

Nem csoda, ha az ember a vásár területére belépve úgy érzi, elvész a kiállítók tömegében. Szerencsére a nyitvatartás alatt több alkalommal is lehet csatlakozni a tárlatvezetésekhez, amelyek az Art Market legfontosabb kiállítóit és kiállításait mutatják be.

Magyar csoport mindennap indul majd, angol vezetéseken pedig az utolsó napon, október 6-án lehet részt venni.

Nézegess egy csarnoknyi fotót!

2014 óta az Art Market keretén belül létrejött egy külön fotóművészeti szekció, ami az Art Photo Budapest nevet kapta, és jelenleg Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásáraként tartják számon. Éppen ezért a fotókért rajongó látogatóknak sem kell aggódniuk a programokat illetően: a tárlatvezetés az Art Photo épületét is érinti, illetve október 6-án délután négy órától izgalmas panelbeszélgetésre várják az érdeklődőket. A téma pedig a fotográfia helye a művészetben.

A beszélgetés résztvevői azt boncolgatják majd, mennyire alá- vagy túlbecsült a szerepe a fotóművészetnek más műfajokhoz képest.

Alkoss kreatív workshopokon!

A múzeumpedagógiai és kreatív foglalkozások a vásár szerves részét képezik. Bár alapvetően a fiatalabb korosztályt várják különféle kreatív játékokkal, a gyerekeken kívül akár a felnőttek is kipróbálhatják magukat a szobor- és kollázskészítésben, a különböző szerepjátékokban vagy interaktív művészeti fejtörőkben. A legtöbb alkalomra előzetesen kell regisztrálni, érdemes az Art Market Budapest honlapján tájékozódni.

Tanulj a műgyűjtésről!

Október 5-én este fél hatkor izgalmas kerekasztal-beszélgetést tartanak, amely körbejárja a műgyűjtővé válás kérdéseit. Többek között arra is fény derül, milyen indíttatásból lesz valaki gyűjtő, milyen erőforrások szükségesek ahhoz, hogy valaki kollektorrá váljon, és mi jellemző napjaink műgyűjtési szokásaira.

Vajon az elmúlt években a fiatalabb generáció vált inkább gyűjtővé, vagy vannak köztük idősebb, későn eszmélő vállalkozók is? A beszélgetésre New Yorkból, Prágából, Párizsból és Berlinből érkeznek a szakemberek, hogy válaszokat keressenek.

Lapozgass művészeti témájú könyveket!

Egy Art Market sem múlhat el művészeti témájú könyvek bemutatója nélkül. Október 6-án délután két órakor egy fotográfiai albumot prezentálnak, majd rögtön ezután, három órától Pátkai Marcell nyár elején megjelent könyvéről, az Aki megette a Mona Lisát című szatírájáról beszélget a szerző, a regény illusztrátora, Gauder Áron és Szirtes János művész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezetője.

Ez is érdekelhet:

Gerillaáron lehet műalkotásokat venni október első napjaiban Óbudán

Az elmúlt évekhez hasonlóan az art fair ideje alatt gerillaárazás módszerét alkalmazzák a szervezők.

(Fotók: Art Market Budapest, Csizik Balázs)

programajánló | budapest | workshop | fotó | art market

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom