Ezt árulja el rólad, ha feketén iszod a kávét

Egy friss kutatás megállapította, hogy a kávéfogyasztási mód kiválasztásakor a koffein iránti igény fontosabb, mint az ízélmény.

A tudósok szerint a keserű ételek és italok iránti preferenciát vagy ellenszenvet genetikai okok is befolyásolják, ahogyan azt is, hogy szervezetünk milyen gyorsan dolgozza fel a koffeint. Egy friss kuktatás azonban arra is rávilágít, hogy

azok, akik feketén isszák a kávét, inkább a koffeint szeretik, nem pedig az italt magát.

A Nature's Scientific Reports-ban publikált tanulmány eredetileg azt feltételezte, hogy a kávéfogyasztók az ízpreferenciák miatt mondanak le arról, hogy tejet és cukrot tegyenek a kávéjukba.

Ezzel szemben kiderült, hogy a koffein szervezet által történő feldolgozásának ideje húzódik meg a háttérben. Azok, akiknek a szervezete gyorsabban feldolgozza a koffeint vagy nagyobb igényük van a bevitelére, feketén isszák a kávéjukat

még abban az esetben is, ha kifejezetten nem szeretik a keserű ízeket.

Azaz leegyszerűsítve, a koffein iránti vágy felülírja a keserű ízek iránti esetleges ellenszenvet.

Ez az állítás igaz más koffein tartalmú, keserű ételekre is, így a teára és az étcsokoládéra.

A kutatást vezető tudós szerint amikor az emberek a koffeinre gondolnak, azonnal keserű ízre asszociálnak, így még az étcsokoládét is élvezettel fogyasztják.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)

vizsgálat | koffein | kávéfogyasztás | koffeintfüggőség | kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom