Ez az európai szigetcsoport hamarosan bezárja ikonikus látványosságait

Lassan hagyománnyá válik, hogy tavasszal néhány napra kiteszik a karbantartás miatt zárva táblát.

A Feröer-szigetek 2019-ben indította el a kezdeményezést, melynek keretében lezárja legnépszerűbb látványosságait a turisták előtt, kivéve azokat az önkénteseket, akik hajlandók segíteni ezek karbantartásában. Idén ez az alkalom május 2. és 4. közé esik, erre az időszakra pedig összesen nyolcvan embert várnak, akik munkájukért cserébe ingyen szállást és étkezést kapnak.

Mint Jóhan Pauli Helgason, a Visit Faroe Islands fejlesztési vezetője elmondta, büszkék a program üzenetére, amely illeszkedik a felelősségteljes utazás trendjéhez, és lehetőséget ad az embereknek, hogy utazás közben visszaadjanak valamit a természetnek és a helyieknek.

 

A programra január 9-én, kedden déltől két napig, 11-én délig lehet jelentkezni a visitfaroeislands.com oldalán.

A szervezők ötven főt véletlenszerűen választanak ki a regisztrálók közül, harmincat pedig releváns tapasztalataik alapján. Az eddigi adatokból kiindulva a jelentkezők nagyjából három százaléka kerül be, ami nagyjából annyi, mint a Harvardra jelenkezők és felvettek aránya.

A Visit Faroe Islands január 24-én e-mailben veszi fel a kapcsolatot a nyolcvan szerencsés önkéntessel, és személyre szóló promóciós kódot is küld a repülőjegy lefoglalásához az Atlantic Airways, a Feröer-szigetek nemzeti légitársaságának járatára. Az önkénteseknek maguknak kell fizetniük a repülőjegyüket, de ezzel a kóddal kedvezményt kapnak. Koppenhágából a Feröer-szigetekre a retúrjegyek körülbelül 2500 dán koronába (körülbelül 127 ezer forintba) kerülnek.

Ha a kiválasztottak között van olyan, aki nem foglalja le a repülőjegyét az e-mail kézhezvételétől számított 48 órán belül, véletlenszerűen kiválasztanak egy másik személyt, amíg mind a nyolcvan helyet be nem töltik.

Az önkéntesekkel szemben elvárás, hogy tudjanak egyenetlen terepen közlekedni, emellett többek között kalapácsot, talicskát és lapátot is kell majd használniuk, de nincs szükség különleges készségekre. Feltétel még a tizennyolcadik életév betöltése az első munkanap előtt, és az, hogy 2024. május 2. és 4. között három teljes munkanapra rendelkezésre álljanak. Legkésőbb május 1-ig meg kell érkezniük, és csak május 5. után indulhatnak el.

Az önkéntesek nyolc projekt valamelyikében vesznek részt: segíthetnek a tjørnuvíki fekete homokos strandhoz vezető út akadálymentesítésében, az ősi falusi út javításában és híd építésében Fuglafjørður falvai között Kambsdalur felé, valamint turistajelzések felszerelésében és egy sétaút javításában a Vágur városára néző kilátónál, Suðuroy szigetén.

A kiválasztottak ugyanakkor megismerik majd a feröeri kultúrát, miközben a helyi önkéntesekkel és projektvezetőkkel dolgoznak együtt: a külföldiek és a helyiek aránya ugyanis fele-fele lesz.

​Skóciához és Izlandhoz is hasonlították már a Feröer-szigetek hangulatát, és ehhez hozzátehetnénk egy kis Új-Zélandot is. Ez alapján a videó alapján eldönthetjük, melyikhez hasonlít jobban, ebből pedig kiderül, milyen a nagytakarítás utáni Feröer-szigetek.

(Forrás: Afar, képek: Unsplash, Getty Images)

természetvédelem | munka | önkéntes | karbantartás | önkéntesség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom