Új múzeum nyílt a Colosseum mellett, száz éve nem látott ókori tárggyal mutatkozik be

Száz év után csodálhatja meg ismét a közönség az ókori Róma Forma Urbis névvel ismert térképet, amely a Colosseum szomszédságában nyitott új múzeumban látható péntektől.

A latinul Forma Urbis, vagyis a város alakja nevű térképet hatalmas márványlapokra vésték fel 203 és 211 között, Septimius Severus császár uralkodása idején.

Az Örök Város egyik legritkább és legjelentősebb ábrázolásai között tartják számon,

melyet a közönség csaknem egy évszázad után láthat ismét.

A Forma Urbist eredetileg százötven márványlap alkotta, és tizennyolcszor tizenhárom méteres felületet fedett le. A békéről elnevezett császári fórum egyik aulájának a falát díszítette, mely később a Forum Romanumon emelt Santissimi Costa e Damiano templom részévé vált.

A térképet 1562-ben fedezték fel, de azóta több darabja elveszett.

Az eredeti ábrázolás egy tizede maradt fenn.

A Forma Urbist utoljára 1903 és 1924 között állították ki a Capitolium Múzeum udvarán, később egyes darabjai a Celius-dombon található antik kőtárban voltak láthatók.

A kiállítás fő szempontja volt, hogy a közönség jól átlássa a térképet. Ezért nem függőlegesen, hanem fektetve helyezték el, és a töredékek alatt Giovanni Battista Nolli 1748-ban készült térképét rajzolták fel, amely

kora legrészletesebb térképe volt Róma ókori helyszíneiről.

A Forma Urbisnak szentelt múzeum a Colosseummal szemközti Celius-dombon kialakított régészeti parkban található. Az ókori városnak ez a része eddig nem volt látogatható: most a múzeum épülete körül szabadtéri régészeti sétát lehet tenni a kiállított kőtáblák, sírfeliratok és más leletek között.

Roberto Gualtieri római főpolgármester a múzeum megnyitóján elmondta, hogy ez az első lépés a Colosseum és a Forum Romanum alkotta régészeti terület bővítésében. A régészeti park ingyenesen látogatható, a Forma Urbis-múzeumba jegyet kell váltani. Keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között látogatható.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

colosseum | térkép | forma urbis | róma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom