A francia építészek Mick Jaggerje – Jean Nouvel-portré

Hátizsákos portré a világ egyik meghatározó építészéről, élet az Eiffel-tornyon túl Párizsban, körutazás Jean Nouvellel Amerikától Kataron át Kuala Lumpurig. Megmutatjuk a múlt évben felavatott projektjét a marseille-i kikötőben, és megvillantjuk a párizsi külváros egyik ékszerének dimenzióit is.

Alice csodaországban

Mivel Párizsban már rég túl vagyunk a kötelezőkön, elindultunk felfedezni a város északkeleti szpotjait a csatorna mentén felfelé. Bőven nem elit környék, külvárosi hangulat sok szórakozóhellyel és annyi graffitivel, mint egy menő Instagram-oldalon. Másfél éve eljutottunk egy hatalmas parkba ágyazott multikulti komplexumba is, ahol véletlen rátaláltunk Párizs egyik legújabb építészeti mesterdarabjára, amit a franciák veterán fenegyereke, Jean Nouvel tervezett az erősen lakossági környezetbe. A park neve La Villette, kettészeli a csatorna, ötvenöt hektárnyi területével a város harmadik legnagyobb parkja, kulturális helyszíneit tekintve az egyik legnagyobb központ. Olyasmi, mint nálunk a Millenáris, csak sokkal nagyobb, jóval több funkcióval, egy kifejezetten nem rózsadombi kerületben.

A legkülönfélébb építményekkel telerakott park igazi szabadidős centrum piknikezőkkel, foci- és streetball-pályával, szabadtéri játékokkal, kiállítóterekkel, mozival, brékesekkel, deszkásokkal, táncosokkal, az emberek megtöltötték és élvezték a helyet. Itt van a Cité des Sciences et de l'Industrie egy gömbmozival, ez Európa legnagyobb tudományos múzeuma, három koncerthelyszín és a Conservatoire de Paris is.

Populáris magaskultúra

Távol egy nagy, szürkés-ezüstös, sziklaszerű épület ugrik a képbe, elüt a környezettől, akár egy meteor, muszáj közelebb menni. Minél élesebbé válnak a körvonalai, annál izgalmasabb részletek rajzolódnak ki a masszív tömbön. Olyan a burkolata, mint a halpikkely, de egészen közelről kövekbe vésett madarak. Zseniális gondolat ezt a súlyos tömeget reptetni, az idő majd eldönti, sikerül-e.

Ez a Philharmonie de Paris, 2015 januárjában nyílt, tervezője, a Pritzker-díjas Nouvel organikus dizájnt álmodott, innovatív alakzatokkal, szabadon bejárható tetőterasszal, ahol a belváros látképe összeolvad a külvárossal. A zenei központ alapítói azt tűzték ki célul, hogy a komolyzene spektrumát szélesebbre nyitva új közönséget, a klasszikus zenének pedig nem új templomot, hanem közösségi teret teremtsenek.

"Össze kell kötni a magaskultúrát a popkultúrával, hisszük, hogy ezzel erősödik a társadalmi egység."

Az építészek francia rocksztárja

A hetvenen túli francia sztárépítész pályája csúcsán hasít. Egy éve avatták fel Marseille-ben legújabb munkáját, a Tour La Marseillaise irodaházat. A kikötőben négy éven keresztül épült százharmincöt méter magas, harmincegy emeletes torony a hatodik legmagasabb épület Franciaországban.

A torony neve egy játék, mindenki a himnuszra gondol és a zászló színeire, de itt a kék az ég színét, a fehér a horizontot, a piros a negyedre jellemző háztetőket szimbolizálja.

Nouvel számára nemcsak a természeti adottságok és a lakókörnyezet adott inspirációt, hanem a szomszédos torony is, amit Zaha Hadid tervezett, neve CMA CGM, 2010-ben adták át, száznegyvenhárom méter magas és harmincnégy emeletes, tehát magasabb, mint Nouvel irodaháza.

"A Tour La Marseillaise táncol Zaha tornyával, az egy menyasszonyi ruhára emlékeztet, amit húz maga után, és itt vagyok én, hogy vigyem utána."

A toronyépület tetején napelemeket működtetnek, és a tengervizet hasznosítják a klímaellátáshoz. A növényteraszokat fenyő-, olíva- és fügefák alkotják. Az építkezés alatt keletkezett hulladék 96%-át újrahasznosították, a felhasznált beton természetbarát. Nemzetközi szinten a legjobb nívót kapta a környezettudatossági mérések alapján. Az első beköltöző vállalatok: az Orange mobilszolgáltató, a Swiss Life biztosítótársaság és a Haribo.

Nouvel profi kommunikátor, jó üzletember, ügyes imidzsépítő, kimaxolja a közösségimédia-platformokat. Twitterezik, a legfrissebb híreket róla és vele kapcsolatban itt érdemes követni. A sztárépítész egyébként művész akart lenni, de pedagógus szülei, főként az iskolaigazgató apa, rendes munkát képzelt fiának a jövőjére nézve, így kompromisszumos megoldással kiegyeztek az építészeti tanulmányokban. És Nouvel így is művész lett. Az építészek Nobeljét, a Pritzker-díjat 2008-ban nyerte el.

"A munkám mindig azzal kezdődik, hogy megpróbálom megérteni hol vagyunk, figyelek a benyomásokra, keresem a szimbólumokat, hallgatok, a kis terekre koncentrálok."

Az építészet hallgatás

A mikrokörnyezeten és a kulturális jegyeken túl az adott helyszín természeti formái és a növényzet is meghatározó szerepet játszik Nouvelnél a tervezési folyamatban. Karakterizálja és beemeli ezeket munkájába, alkalmazkodva a tágabb térhez, hogy aztán az épület együtt tudjon lélegezni a világgal, ahová teremtették.

Ezzel összefüggésben munkáinak jellegzetessége, hogy nem egyfajta szerkezeti formában, konstrukcióban, technológiai megoldásban, kedvenc anyagokban, motívumokban, színekben gondolkodik, hanem az adott feladathoz, a specifikus adottságokhoz illeszthető kísérletező terveket készít.

Az utóbbi években legnagyobb visszhangot kiváltott munkája a Louvre Abu-Dzabi volt, ami az építészeti bravúron kívül a kulturális hullámai miatt is a figyelem középpontjába került. A gigantikus szabású projekt lényegét korábban már elmeséltük, itt visszalapozható a történet.

De hogy mik is Nouvel legjobb projektjei?

Institut du Monde Arabe, az arab világ kulturális és szellemi értékeinek komplexuma (1987, Párizs)
Cartier pour l'Art Contemporain, a Cartier alapítvány kortárs művészeti múzeuma (1994, Párizs), az épület kibővítése (2014)
Musée du quai Branly, a polinéz szigetvilág múzeuma (2006, Párizs)
Philharmonie de Paris (2015, Párizs)
Nemausus, lakókomplexum (1987, Nimes)
Euralille, lakó- és irodaház (1995, Lille)
Palais de Justice igazságszolgáltatási palota (2000, Nantes)
Városháza (2012, Montpellier)

Tour de Verre (2006, New York, MOMA mellett)
100 Eleventh Avenue, apartmanház (2010, New York)
Guthrie Theater (2006 - Minneapolis)
Torre Agbar, víztorony (2004, Barcelona)
Reina Sofía Múzeum kibővítése (2005, Madrid)
The Rooms of Rome, luxushotel (2018, Róma)
Serpentine Gallery, ideiglenes pavilon (2010, London, Hyde Park)
One New Change, bevásárlóközpont (2010, London, St. Paul Cathedral mellett)
Kulturális és Kongresszusi Központ (2000, Lucerne)
Monolith of Expo.02, monolit tömb (2002, Murten)
Koncerthuset (2009, Koppenhága)
“White Wall”, apartman- és irodaház (2011, Ciprus)
Penthouse apartments (2013, Ibiza)
Burj Doha, irodaháztorony (2012, Doha)
National Museum of Qatar (2016, Doha)
Louvre Abu Dhabi (2017, Abu-Dzabi)
Leeum, Samsung Museum of Art (2004, Szöul)
Le Nouvel Rezidenciák (2016, Kuala Lumpur)
Gasometer A, gáztartály lakókomplexum (2001, Bécs)
Sofitel Hotel Stephansdom (2010, Bécs)
Golden Angel, közigazgatási komplexum (2001, Prága)

"Az építészet a nosztalgia és a jövő extrém megérzésének mixe."

Nouvel 1989-ben nyertes tervpályázata a párizsi Defense üzleti negyedben sosem épült meg, pedig ez lett volna Európa legmagasabb felhőkarcolója. Nincs szerencséje a Defense-szal, 2008-ban a Signal-torony tervei szintén ide készültek, de egyelőre még ez is megvalósulásra vár. Legvitatottabb munkája a Barcelonában lévő fallikus formájú víztorony, a Torre Agbar, aminek leginkább méretével, formájával és az éjszakai kivilágításával elégedetlenek kritikusai.

Nouvel szenvedélyes személyisége nem nélkülözi a konfliktusokat, tömegek rajonganak viszont munkássága iránt. Nem véletlenül, ő ma a világ tíz legjelentősebb építészének egyike. A több mint három évtizedes dús szakmai élet mellett a privát élete sem mondható egyhangúnak, két ex-feleségétől három gyereke született, két fiú és egy lány, már mindhárman felnőttek. Jelenleg huszonöt évvel fiatalabb svéd építész kedvesével Párizsban él.

Ez is érdekelhet:

Zaha Hadidékkal versenyez egy budapesti építésziroda

Már az is hatalmas siker, hogy a Robert Gutowski Architects terve díjazott lett Jekatyerinburgban, de még az sem lehetetlen, hogy megvalósul.

párizs | jean novel | franciaország | építészet | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom