Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

A lejtőkön is beütött a rezsiválság.

Mint Anne Marty, a Domaines Skiables de France (DSF) szakszervezet alelnöke és a számos üdülőhelyet üzemeltető Altiservice vezérigazgató-helyettese elmondta, a francia síterepek áramszámlája nyolcszorosára nőhet jövőre. Különösen magas árakkal nézhetnek szembe azok, akiknek januárban jár le a szerződésük. A Saint-Lary-ben és Font-Romeu-ban található Altiservice üdülőhelyeken a legrosszabb esetben 2 millióról 15 millió euróra emelkedhetnek a villanyköltségek.

A Vercors-hegységben található Villard-de-Lans pálya a dolgok jelenlegi állása szerint nem fog tudni kinyitni, miután a villanyszámla a forgalom 20-25 százalékát tenné ki, szemben a jelenlegi 5 százalékkal, ezt pedig nem fogják tudni kifizetni.

A tulajdonosok állami támogatást szeretnének kérni az üzemeltetéshez, amelyben más, energiaigényes vállalkozások részesülnek, és van, aki amellett érvel, hogy a felvonó is tömegközlekedési eszköz, ezért felelősséggel tartoznak a köznek és kötelesek kinyitni.

A terepek ugyanakkor spórolni is kényszerülnek, ami megmutatkozhat például abban, hogy a lejtőket a csúcsidőn kívül kettő helyett egy felvonó szolgálja ki vagy

a felvonók sebessége a másodpercenkénti hat méterről négy méterre (22 kilométer/óráról 15-re) csökken.

Minden bizonnyal emelkedni fog a síüdülések ára is, miután a többletköltségek egy részét elkerülhetetlenül az utazókra hárítják.

Most érezhetik igazán a megújuló energia előnyeit azok a síterepek, amelyek ebbe fektettek, a Serre Chevalier például az első sípálya a világon, amely vízenergia, napelemek és kis szélturbinák segítségével részben önellátó: a teljes fogyasztás harminc százalékát biztosítják ezek a források a sífelvonók üzemelésétől kezdve a géptermek energiaellátásán át a hókészítő rendszerekig. Itt már kísérleteztek is a felvonók sebességének csökkentésével, amit a használók hetven százaléka helyeselt.

Eddig ezek voltak a legmegfizethetőbb síterepek Európában, ezek pedig talán a legszokatlanabbak.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

téli sport | rezsi | síelés | franciaország | sípálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom