Franciaországban hivatalosan nőnemű lett a koronavírus

Mostantól a Covid–19-et nyelvtanilag nőnemű főnévként kell használni a franciáknál.

A francia nyelv szabályait meghatározó bizottság most döntött arról, milyen grammatikai neme legyen a koronavírusnak, azaz egész pontosan a Covid–19-nek. Eddig a franciák szabály híján vegyesen használták hímnemű és nőnemű főnévként a Covid–19-et, az akadéma ennek most véget vetne. Ahogy nyilatkozták,

talán még nem késő, hogy a Covid–19 betűszó megkapja azt a nemet, amelyet grammatikailag megérdemel.

Az Academie Francaise állásfoglalása szerint többen azért használták a hímnemet, mivel a franciában a vírus szó hímnemű (le virus), a Covid azonban a corona virus disease rövidítése, franciában pedig a betegség szó nőnemű (la maladie) így a betegség nőnemű névelőjét kell alkalmazni. A Francia Akadémiát követve Kanada és a Spanyol Királyi Akadémia is nőneműnek nyilvánította a Covid–19-et.

Úgyhogy ha eddig nem tudtad, milyen nemű is ez az egész, akkor mostantól nincs (nyelvtani) kétség: a koronavírus nőnemű.

Ez is érdekelhet:

„Ez a járvány egyszerre rémisztő és unalmas” – Michael Houllebecq a koronavírusról

A provokatív francia író szerint a koronavírus „banális”, és a világ ugyanolyan lesz a járvány után, mint előtte – csak kicsit rosszabb.

(Forrás: Academie-Francaise)

francia | covid-19 | koronavírus | la covid-19 | francia akadémia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom