Formabontó magyar gin, ami már két nemzetközi díjat is bezsebelt

Még be sem vezették a magyar piacra, de máris aranyérmet nyert a The Spirits Business Spring Tasting 2022 versenyén, és bronz medált a desztillált gin kategóriában az IWSC Spirit 2022-es megmérettetésén.

Önmagában, tonik nélkül is élvezetes kortyolgatni, neve a derűs és pimasz operettre, Kálmán Imre Tatárjárására (is) utal, de a legendás londoni Soho Gay Hussar (Vidám Huszár) étterem előtt is tiszteleg.

A híres, egy időben talán hírhedt magyar étteremben a gulyás mellé pletyka járt, de a Gay Hussar natúr sipping gin mellé is mehet a suttogás.

Nehéz hagyományokhoz nyúlni, tradíciókat feléleszteni, viszont ha értő kezekre talál a megvalósítás, majdnem garantált a siker. Kell hozzá persze bátorság, humor és önirónia, anélkül semmi sem megy igazán.

A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de még kilovaglása előtt legurították elé a vörös szőnyeget, rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet:

aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben. Volt hozzá mersze, elindult és már két sikert is magáénak tudhat.

Natúr gin, sipping gin — némi magyarázatra szorul ez a két kifejezés. A Gay Hussar gin single shot technológiával készül, vagyis a lepárlás után kizárólag vizet adnak hozzá. És itt jön képbe a sipping gin lényege: mivel a párlatot kizárólag vízzel és csak egyszer hígítják, kevésbé koncentrált az íz, kevésbé fog "harapni".

Ezért a megszokott ginekkel ellentétben úgy kortyolgathatjuk mint a whisky-t vagy a konyakot.

Azt már mondanunk sem kell, hogy az eredeti ginkészítés a natúr gineket jelentette, csupán a tömeggyártás, kapacitásnövelés végett jött képbe a szélesebb körben ismert koncentrátumot alkalmazó eljárás. Főhősünk, a Gay Hussar "small batch", ami azt jelenti, hogy egyszerre csak limitált palackszám készül belőle, nincsen tömeggyártás. Ez a kisüzemi ginlepárlás szépsége.

Az alap szesz gabona és Rátkáról (Tokaji térség) származó hárslevelű szőlőből készült szesz keveréke, ami texturálja az italt, meglesz a mélysége is, anélkül, hogy önmagában nehezen kortyolható lenne.

Összesen nyolc komponens felhasználásával éri el azt a friss, aromás, gyümölcsös illatát és pimasz ízét, ami miatt a kortárs kisüzemi ginek között ennyire jól helyt tud állni. Angelika gyökér, boróka, babér, citromhéj, homoktövis, koriander, mandula és orris gyökér kerül bele.

Egy átgondolt tétel, ami a Telep, a Nappali és a Parlé  polcain is büszkén feszít majd. Üvege karcsúsodó, szakít a köpcös ginek attitűdjével, visszanyúlva a hagyományos palackformához. Ez egy vidám, pimasz huszár, aki kihúzza magát és nem fél kitűnni a sorból.

(Fotók: Dombóvári Judit, Talabér Géza)

gay hussar | gin | díjnyertes | magyar | új

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom