Hamarosan megnyílik a világ legjobban várt létesítménye

Idén nyitja meg kapuit a Grand Egyptian Museum, amely több mint százezer műtárgynak, valamint Tutanhamon teljes kincsgyűjteményének is otthont ad majd.

Nagyjából húsz évvel ezelőtt hirdetett pályázatot az egyiptomi kormány a gízai piramisok közelében megépülő múzeum számára, ami mára a világ legjobban várt intézményévé vált. A hivatalos bejelentések szerint 2023-ban a létesítmény végre megnyitja kapuit, hogy

a világ legnagyobb, legösszetettebb ókori kincseinek és műtárgyainak gyűjteményének adhasson otthont.

A dublini székhelyű Heneghan Peng Architects által tervezett komplexum várhatóan napi tizenötezer látogatót fogad, ami éves szinten ötmillió vendéget jelent majd.

A létesítmény egy igazi, 21. századi múzeum lesz,

ami egyrészről felejthetetlen élményeket kínál, másrészről pedig a lehető legjobb környezetet biztosítja a műtárgyak számára.

A főbejáratnál a látogatók egy óriási, háromezerkétszáz éves Ramszesz-szoborral találkoznak elsőként, de a komplexumban a kiállítóterek és a több mint százezer régiség mellett könyvtárak, oktatási központ és gyerektárlat is látható lesz.

Az új múzeum legértékesebb darabjai Tutanhamon fáraó mintegy ötezer kincse, amelyek először lesznek láthatók 1922-es felfedezésük óta.

A múzeum megnyitásához vezető út nem volt sem zökkenőmentes, sem pedig olcsó, hiszen pénzügyi problémák, politikai csatározások is feleltek a projekt csúszásáért. A grandiózus múzeum építése egymilliárd dollárba került.

(Forrás: RobbReport, fotók: Heneghan Peng Architects)

gíza | piramis | múzeum | Egyiptom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom