Gépjármű adásvételi szerződés elemei

Napjainkra kialakult a szokás, amikor is a gépjármű szerződéseket írásos formában kötik meg a felek. Az adásvételi szerződés megkötése kiemelten fontos, mivel védelmet nyújt mind az eladónak, mind a vevőnek a későbbi vitás kérdések esetén.

Mi is a gépjármű adásvételi szerződés?

Adásvételi szerződés esetében az eladó a dolog tulajdonjogának átruházására, míg a vevő a vételár megfizetésére és a dolog átvételére köteles. A szerződés tartalmát a felek által meghatározott feltételek képzik, s ez a legtöbb esetben a felek kívánsága szerint alakítható.

Az adásvételi szerződés esetében teljes bizonyító erejű magánokirati forma szükséges jogi érdekeink biztosítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy 2 tanú közreműködése vagy ügyvédi ellenjegyzés szükséges.

A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó a változástól számított 15 napon belül köteles bejelenteni a közlekedési igazgatási hatóságnak.

A gépjármű adásvételi szerződés elemei

A tulajdonjog változásáról szóló teljes bizonyító erejű magánokirat kötelező tartalmi elemei a következők:

  • a jogügylet jogcíme;
  • a jogügylet tárgyát képező jármű azonosító (rendszám, alvázszám) és gyártmány adatai;
  • a felek természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve; születési helye és ideje; anyja születési családi és utóneve), állampolgársága (hontalansága), a személyazonosságát igazoló okmány típusa, sorszáma, lakcíme; nem természetes személy megnevezése, képviselőjének neve, székhelyének (telephelyének) címe, cégjegyzék-, illetőleg nyilvántartási száma;
  • a járműhöz tartozó okmányok (forgalmi engedély és törzskönyv) sorszáma;
  • a járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja, valamint a birtokba vételkor a kilométerszámláló műszer által jelzett érték (km-óra állás, futásteljesítmény);
  • a tulajdonjog változás hatálybalépésének napja;
  • a felek nyilatkozata, mely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn belül;
  • a felek nyilatkozata arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

A kötelező elemeken kívül érdemes feltüntetni egyéb részleteket is a szerződésben. Ilyen egyéb lehet például a jármű tulajdonjogának átruházásának ellenértéke (gépjármű ára), ellenérték teljesítésének módja, gépjármű birtokának átruházására, birtokba adásra vonatkozó részletek vagy a gépjárművel járó dolgok átadása (forgalmi engedély, használati útmutató, törzskönyv stb.).

Gépjármű adásvételi szerződés a Szerzivel

A gépjármű adásvételi szerződés több apró érvényességi kellék együttes fennállását igényli. Ebben azonban segíthet a Szerzi platform, ahol igénybe veheti a gépjármű adásvételi szerződés okosdokumentumunkat, mely segítségével garantáltan minőségi, naprakész, illetve hiteles dokumentumot kap kedvező áron.

Amennyiben további segítségre volna szüksége gépjármű adásvétel terén, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédekhez, akik online jogi tanácsadás keretében készséggel állnak rendelkezésére.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom