Az egyik legnagyobb ginkollekcióért az Azori-szigetekre kell utazni

Sao Miguel szigetén járunk: ez a legnagyobb és legnépesebb a portugál Azori-szigetek közül. Lisszabon ezerötszáz kilométerre van, míg az amerikai partokat olyan háromezer-nyolcszáz kilométerre kell keresni. Az Atlanti-óceán klímájának köszönhetően tényleg hihetetlen buja a növényvilág, de túl a hosszú kirándulásokon, más programot is tervezhetünk a szigeten. Például egy több mint százharminc éves épület látogatását, ahol egy exkluzív ginkönyvtár fogad. 

Portugália, óceáni fuvallatok és gin – olyan érzéseket válthat ki ez a felsorolás, mintha egy kedves fesztivál legjobban eltalált headlinerjeit olvasnánk. Nincs benne hiba.

A Solar Branco villa 1885-ben épült, neve jelentése pedig "a nagy fehér ház". Jelenleg óriási felújításban és átalakításban vannak, mert 2020-ra realizálódik a nagy terv: ökotudatos, slow szálláskomplexmot alakítanak ki. Először a főépületet nyitják majd meg, majd egy pajta, romok és további melléképületek alakulnak át fenntartható szálláshelyekké.

Annak ellenére, hogy az első foglalásokat 2020 elején fogadják majd, van egy kis épület, amely már várja a vendégeit, csak épp nem relaxálni és aludni, hanem kóstolni.

Kóstolni, a világ legkülönlegesebb ginjeiből, szakszerűen, de egyre szélesebbre nyúló mosollyal.

Csaknem négyszáz üveg gint tartanak a Gin Library névre keresztelt helyen, és bátran állítják, hogy nem az internetről tanulták ki a borókaalapú égetett szesz tudományát, hanem saját tapasztalatokból dolgoznak.

Ültek már Szingapúr legelegánsabb helyein, végigjárták London legfontosabb ginbárjait, és tudják, hogy a portugálok is éppen felkészülőben vannak, hogy piszkosul jó kézműves ginekkel rukkoljanak elő. Jelenleg olyan hat-hét ezer működő ginlepárlóról tudunk, de az ital nemhogy reneszánszát éli, népszerűbb, mint valaha, és egyre csak születnek a különlegesebbnél különlegesebb variánsok.

A Gin Library története egy szimpla gyűjtéssel kezdődött: Ali és Caroline Bullock sikeres üzletemberekként Hongkongban éltek, de mindennapjaikhoz hozzátartozott az utazás, és a kezdetben két-három, messziről begyűjtött gin kis idő alatt harminc-ötven, majd száztagú üveghadsereggé változott, csaknem kitúrván őket a lakásukból. 2017-ben költöztek végül az Azori-szigetekre, hogy a Solr Branco villát élhetővé tegyék, de biztosak voltak benne, hogy a gineknek saját kis szentély kell, minél előbb... és nem szeretnék mindezt kisajátítani.

Megérkeztek az üvegek Hongkongból, a rendelések Angliából, és a további bevásárlások Lisszabonból – egyből a négyszáz darabos kollekció között találta magát a házaspár.

Megszüetett a Gin Library, ahová különböző masterclassokra, kóstolásokra jelentkezhetünk.

Ezeket maga Ali tartja szakavatottként, és egy percig ne gondoljuk, hogy valami futószalagon üzemeltetett kocsmatúráról van szó: személyes, exkluzív órákról, a hegytetőn. Csak hogy néhány tényleg különleges márkát említsünk, amiket megtalálunk a Gin Library polcain: Bloeslemoen (Dél-Afrika), Audemus Pink Pepper Gin (Franciaország), Gin Vidda (Norvégia), Jawbox Gin (Anglia), Kyrö Koskue (Finnország), Azor Gin (Portugália), Harris Gin (Anglia), Gin Savvy (Portugália), Black Tomato Gin (Hollandia), Gin del Professore á la Madame (Olaszország).

Negyven euró ellenében vehetünk részt a tematikus kóstolásokon és beszélgetéseken: akár a klasszikusokat járnánk körbe, akár a legkülönlegesebbeket, mindenre van lehetőség, sőt, még külön portugál/azori ginkurzusra is befizethetünk.

Ali tudása és lelkesedése odáig vezetett, hogy már létezik egy olyan ital, aminek ő lett a nagykövete: ez a Rocha Negra Gin, amit a portugál szigeteken gyártanak.

Hamarosan pedig megnyitják a szálláskomplexum egy részét, úgyhogy gint kóstolni, erdőfürdésre járni, kutyátsétáltatni is úgy tudunk majd, hogy a hegyen van a bázisunk.

Ez is érdekelhet:

Whiskyről amatőröknek, értőknek és lelkes fogyasztóknak

Az egyik legizgalmasabb égetett szeszről írunk, kicsit behatóbban tanulmányozzuk, és útravalót adunk értő kocsmázáshoz.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Copper Head Gin, Solar Branco Mansion)

gintonic | azori-szigetek | azori | atlanti-óceán | ginkocsma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom