Imádott üdülőhely volt, kulcsfontosságú katonai pont lehet

Miközben Svédország a NATO-csatlakozást fontolgatja, egy távoli balti-tengeri üdülőhely ismét kénytelen megerősíteni a védelmét.

Az érintetlen vadon és homokos strandok paradicsomi szigeteként ismert Gotland régóta népszerű nyaralóhely a svédek körében.

A viking kori településekkel és ikonikus sziklaalakzatokkal teli 170 kilométer hosszú sziget évente több mint kétmillió látogatót vonz, akik leginkább a szigeti élet békéjét és egyszerűségét keresik.

Alig több mint három évtizeddel ezelőtt viszont a nyaralóhely még egészen más célt szolgált.

Stratégiai szempontból csupán háromszáz kilométerre található az orosz Balti-tengeri flotta otthonától, úgyhogy a szovjet terjeszkedéssel szemben kulcsfontosságú elrettentő eszközként működött.

És ahogy mostanság egyre nőnek a Svédország NATO-csatlakozási javaslata körüli feszültségek, a skandináv nemzet ismét újragondolja katonai jelenlétét Gotlandon. "Több katona és több aktivitás lesz Gotlandon. A jelenlegi helyzet miatt komolyabb katonai kapacitást kell kiépítenünk" – mondja Magnus Frykvall ezredes, a gotlandi zászlóalj parancsnoka.

Megtámadják az oroszok Svédország nyaralószigetét?

Várhatóan a következő napokban derül ki, hogy a svédek kérik-e a NATO katonai szövetséghez való csatlakozást, mint ahogyan a finnek is kérvényezik a tagságot. Ez pedig mindkét nemzet számára történelmi jelentőségű fejlemény.

Svédország több mint kétszáz éve kerüli a katonai szövetségeket, míg Finnország a második világháborúban a Szovjetuniótól elszenvedett vereséget követően semlegességet vállalt.

"Az emberek egy kicsit aggódnak, de igyekszünk mindenkit megnyugtatni" – mondja Camilla Selander, egy gotlandi csemegepultos, aki csatlakozott a sziget honvédségéhez. "Beszélgetünk arról, hogy mi történik, de azt mondjuk egymásnak, hogy minden rendben lesz."

Camilla és önkéntes társai egy Visby melletti erdőben gyakorlatoznak. Egyelőre a lőtér az egyetlen aktív katonai helyszín Gotlandon, de a sziget harcias múltjának emlékei mindenki számára ismertek. "A második világháború elején ezer géppuskafészket építettek itt" – meséli Lars-Ake Permerud, a hadsereg nyugalmazott tisztje.

A fegyverek legtöbbje ma már katonai múzeumokban látható, de a kiállítások kurátorai, a nyugalmazott katonák jól ismerik Gotland stratégiai jelentőségét."Aki Gotlandon ül, az irányítja a Balti-tenger nagy részét" – állítják.

Az orosz-ukrán háború miatti szankciók értelmében pedig az oroszok gyakorlatilag nem tudnak repülőjegyet foglalni kedvelt nyaralóhelyeikre, így Európa helyett a Közel-Keletre és Ázsiába mennek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

balti | sziget | ukrán | üdülőhely | orosz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom