Gyereknevelés igazságosan – kinek mi a feladata pontosan?

A gyereknevelés a múltban kizárólag a nőre hárult, míg a férfi szerepe a kenyérkereset volt. Ez drasztikusan megváltozott manapság, viszont az elmúlt évszázadok visszhangja még most is itt cseng a levegőben. Akik ezt a családi mintát látták gyerekként, még a mai világban is megpróbálhatják visszaállítani a régi viszonyokat. Ellenben a modern nők közt is akad szép számmal, aki feje tetejére fordítaná gyereknevelés tárgykörét. Lássuk tehát, mi az igazság.

Múltban ragadt férfiak

A leggyakoribb problémát talán a múltban ragadt férfiak jelentik, akik rossz családi mintát hoztak magukkal. Ők azt a tábort képviselik, amely szerint a férfiaknak nem kell aktívan szerepet vállalniuk a gyereknevelésben. Számukra a férfikép kizárólag a kenyérkeresetből és a ház körüli munkákból tevődik össze, ami elég nagy hiba. Már csak a gyermek egészséges lelki fejlődése érdekében is aktívan érdemes részt venniük a nevelésben, nem is beszélve a kapcsolatok hölgytagjaival szembeni szolidaritásról. Tehát egy jó apa igenis részt vesz a pelenkák cseréjében és a közös játékban is. Sokan mégis azért tiltakoznak az ilyen programok ellen, mert túlságosan femininnek találhatják őket. A megoldást viszont egyáltalán nem a veszekedés jelenti. A legjobb komolyan elbeszélgetni, és alkalomadtán megjegyezni, hogy egyáltalán nem számítanak nőiesnek az ilyen dolgok. Sokkal többre mehetünk vele, mint a noszogatással. Akár pozitív példákat is felhozhatunk, hiszen a híres színészek közt is számtalan büszke édesapa akad, akik természetesen kiveszik a részüket gyermekük neveléséből.

Mi a helyzet a nemi szerepekkel?

A hölgyek között is akadnak azonban jócskán, akik ugyanilyen problémásak. A modern társadalom a nők jelentős részére egyfajta férfiasságot erőszakolt. Ez abban nyilvánul meg, hogy az egyenlőség jegyében a nemi szerepek különbségei egyre inkább elmosódnak – persze csak egyes körökben. Azok a nők, akik ennek a bűvkörébe kerültek, hamis elvárásokat támaszthatnak párjukkal szemben a gyereknevelést illetően. Nem várhatjuk el egy férfitól, hogy ugyanazt a játékos, feminim gondoskodást megadja egy gyermek számára, amit egy nő. Ez pedig így van rendjén. Vegyen rész párunk a gyereknevelésben, de ugyanakkor ne várjuk el, hogy a férfias viselkedést maga mögött hagyja. A gyereknek szüksége van egészséges apaképre. Itt pedig a gondoskodás mellett a szigor, a határozottság és az erőteljes, de nem erőszakos kiállás rendkívül fontos lehet.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom