Eddig ingyenes volt, mostantól közel tízezer forintot kell fizetni az ikonikus látnivaló megtekintéséért

A turistáknak mostantól huszonöt eurót, azaz nagyjából kilencezerötszáz forintot kell fizetniük, hogy meglátogassák a Hagia Sophia-t. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az UNESCO új látogatókezelési tervet javasolt a történelmi hely megőrzése érdekében.

Isztambulban Európa találkozik Ázsiával, éppen ez az egyedülálló fúzió teszi olyan izgalmassá és színessé. De van egy látnivalója, ami messze kiemelkedik a város látképéből. Ez pedig nem más, mint a Hagia Sophia.

Az ezerhatszáz éves bizánci székesegyházból lett mecset Isztambul egyik legnépszerűbb látnivalója. Mostantól azonban a turistáknak súlyos összegeket kell fizetniük azért, hogy gyönyörködhessenek benne.

A mecset látogatóinak huszonöt eurós, azaz kilencezerötszáz forintos jegyet kell váltaniuk a korábban ingyenesen megtekinthető látványosságért.

A Hagia Sophia az UNESCO Világörökség része, és évente mintegy 3,5 millió látogatót fogad. A történelmi látványosság megőrzése érdekében az UNESCO azt javasolta, hogy kontrollálják a látogatószámot és gondolják újra a látogatókezelési tervüket. Ennek eredményeként biztonsági kamerákat, tűzérzékelő- és segélyhívó rendszereket telepítettek és belépődíjat vezettek be a turisták számára.

Az intézkedéstől azt várják, hogy a látogatók áramlása egyszerűsödik, csökken a túlzsúfoltság, és eredményesen meg tudják majd védeni a Hagia Sophia történelmi és kulturális jelentőségét.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

unesco | belépő | törökország | Hagia Sophia | Isztambul

FOLYTASD EZZEL

Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Hitetlenkedve nézzük, hogyan takarítják ki a tokiói metrót kétszer egy hónapban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom