Hagyományos vs. gourmet - Hol és mit ehetünk szilveszterkor?

Akár étteremben étkezünk, akár otthon főzünk, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen hozzávalókat szabad választanunk és mely szilveszteri ételek vannak a tiltólistán. A szilveszteri menü többnyire olyan alapanyagokból áll, melyek a népi hiedelmek szerint szerencsét, bőséget és gazdagságot hoznak. Ide tartozik a sertéshús és a malac motívum is, mivel a hiedelem szerint a röfi kitúrja orrával a földből a szerencsét. A lencse és a hozzá hasonló kerek szemű hüvelyesek fogyasztása újév napján pénzt hoz a házhoz, nem úgy, mint a szárnyasok, a vadak és a halak, hiszen ezek az állatok elrepülnek, elfutnak vagy épp elúsznak a szerencsénkkel.

Vészesen közeleg a szilveszter és bár ez az ünnepünk - a karácsonnyal ellentétben - elsősorban nem az étkezésekről szól, éhen maradni senki sem szeretne. Ráadásul a szilveszteri vacsora és az újévi ebéd körül többféle hiedelem kering, így nem árt, ha tudjuk, hogy hol és mit ehetünk szilveszterkor.

Hagyományos

A hagyományos szilveszteri vacsora menü mindössze néhány fontos ételből áll, azok elkészítéséhez viszont számtalan receptet találunk a szakácskönyvekben és az interneten. Nem hiányozhat a vacsora asztalról a sertéshús, amit magyar hagyományok szerint sült vagy virsli formájában fogyasztunk. Egyes térségekben szokás, hogy az emberek malac formájú tésztát ajándékoznak egymásnak, így kívánva sikerekben gazdag új esztendőt. Január 1-je nem múlhat el lencse nélkül, aminek hazánkban két népszerű elkészítési módja is van: a leves és a főzelék. Előbbit általában füstölt húsokkal gazdagítják, utóbbit pedig sült virslivel szokás tálalni.

 

Gourmet

Aki szakítana a hagyományokkal és inkább egy romantikus szilveszter lebeg lelki szemei előtt, annak egy éttermi élőzenés vacsora vagy egy szilveszteri gálavacsora lehet a tökéletes program. Egy ilyen est során a vendéglátóhelyek ugyancsak a jól ismert, szerencsét hozó alapanyagokat használják fel az ételsor elkészítéséhez, azonban a hagyományos fogások egy kicsit újragondolva kerülnek a tányérra. Sok nívós szilveszteri vacsora budapesten kerül megrendezésre, ám vidéken is vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek színvonalas szilveszteri vacsora menü kidolgozásával kedveskednek vendégeiknek.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Górcső alatt az adminisztratív munkakörök

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom