Hajóknak építenek alagutat a norvégok két fjord között

Van új a nap alatt.

Bár évtizedek óta tervezik, de nemrég került ismét komolyan szóba, hogy Norvégiában alagutat építenének két fjordszakasz között, hogy lerövidítsék a tengeri utat hajók számára. Friss hírek szerint 2022-ben el is kezdődhetnek a munkálatok.

Az 1700 méter hosszú alagút Stadhavet-félszigetet fúrná át, a költségei pedig 2,8 milliárd koronát, azaz mintegy 100 milliárd forintot tennének ki.

"Évtizedek óta tervben van ez a projekt – mondta Terje Andreassen, a Norvég Partvidéki Kormányzat képviselő a CNN-nek. – Nagyon örülünk, hogy végre megvalósulhat."

A tenger ezen a részen az egyik legviharosabb egész Norvégiában, és nagyon sok arra a furcsa örvény is. Hajóknak ezért néha napokig is várniuk kell, hogy javuljon az időjárás, az alagúttal azonban az időjárás és a dagály okozta problémákkal nem kellene foglalkozni.

Andreassen szerint akár egy gyorskompot is üzembe állíthatnak, és abban is biztos, hogy az alagút erősíteni fogja a kereskedelmi célú hajózást a régióban.

Bár kisebb hajók számára már léteznek alagutak a világ egyéb pontjain, még soha nem épült akkora alagút, amelyen teherhajók és kompok is áthaladhatnak.

A tervek szerint hárommillió köbméter sziklát kell elmozdítani a munkálatok során.

Gyalog nem lehet majd átsétálni az alagúton, így aki át akarja élni, milyen is átmenni egy hegyben megbújó vízi alagúton, annak hajóra kell majd szállnia.

stadhavet | hajó | komp | norvégia | alagút

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom