Annyi a halálos baleset, hogy több népszerű turistalátványosságnál is betilthatják a szelfizést

A szelfik halálosabbak, mint a cápatámadások. Ez derül ki egy friss tanulmányból, ami az elmúlt tizenhárom évben bekövetkezett közel négyszáz halálesetet okozó szelfit vizsgálta. 

A múlt hónapban felborult egy gondola Velencében, mert egy csoportnyi turista nem volt hajlandó abbahagyni a szelfizést, hogy elfoglalják a helyüket. Közvetlenül a baleset előtt a gondolás megkérte a csoportot, hogy ne mozogjanak, amíg egy manővert hajt végre egy alacsony híd alatt. Az eset során szerencsére senki sem sérült meg.

Emlékezetes, hogy decemberben egy huszonnégy éves nő tragikusan életét vesztette, miközben megpróbált szelfit készíteni az indiai Prabalgad erőd szélén. A nő a hatvan méter mély szurdokba zuhant. A tavalyi Tour de France során egy néző az elhaladó versenyzőkkel próbált szelfit lőni, de elkapta egy amerikai kerékpáros kormányát,

így tömegbalesetet okozott, amiben húsz kerékpáros volt érintett.

A tökéletes szelfi elkészítése és a közösségi médiában történő posztolása extrém kockázatos vállalkozás lehet a turisták számára, amelyek tragikus eseményekhez vezethetnek. Ilyen például a sziklákról történő halálos zuhanás, a vonat- és egyéb közúti balesetek, a vadon élő állatokkal történő váratlan találkozás és a vízbefulladás.

A statisztikai adatok szerint 2008 és 2021 között világszerte háromszázhetvenkilenc, szelfivel  kapcsolatos haláleset történt. Az áldozatok átlagéletkora 24,4 év volt. A nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek halálos sérülést a magasból való esések és az állatokkal való találkozások során, míg a férfiak többen haltak meg közlekedési balesetben. A legtöbb halálos szelfi Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban történt. Ugyanakkor a valóságban ennél jóval több halálesetért lehetnek felelősek a szelfik, mivel azok nem szerepelnek a konkrét halálokok között az esetek többségében.

Nem csoda tehát, hogy egyre több helyen tiltják be, illetve büntetik a szelfizést.

Élen jár a rendelkezésben az észak-olaszországi Portofino, ahol a város egyes, túlzsúfolt, szűk utcáin tiltották be a szelfizést. A japán JR West Railway Company a szelfibotokat tiltotta be a vágányokon, hogy megakadályozzák a sínekre zuhanást és a felsővezetékek okozta áramütéseket. A spanyolországi Pamplonában a hagyományosan minden évben megtartandó bikafuttatáson tilos a szelfik készítése, a Tahoe tónál pedig a medvékkel nem szabad fotózkodni.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

baleset | halál | szelfi

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram